15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, Carmen Hanţaţuc, precizează că începând cu data de 16 decembrie au intrat în vigoare prevederile Legii 233, care modifică şi completează Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Potrivit noului act normativ, începând
cu data de 16 decembrie beneficiarii de indemnizaţie de şomaj au obligaţia să înştiinţeze în scris agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistraţi despre apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. 
„În situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zile declarate nelucratoare sau împlinirea termenului de 24 de ore se realizează în zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a înştiinţa agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate, în prima zi lucrătoare. În cazul în care nu este îndeplinită obligaţia menţionată mai sus, perioada de suspendare a indemnizaţiei de şomaj pe perioada acordării indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, prevăzută la alin. (1) lit. g), din Legea nr. 76/2002, face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj. Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, cu excepţia acelora care participă la programe de formare profesională organizate în condiţiile legii, a căror finanţare este asigurată din asistenţa financiară nerambursabilă primită de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala, Fondului social european şi Fondului de coeziune, pe perioada în care participă la aceste programe de formare profesională, în condiţiile în care, anterior includerii în cadrul acestor programe de formare profesională, nu au fost cuprinse în serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, sunt obligate să participe la programele de formare profesională oferite şi organizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, precum şi la examenul de absolvire a acestora”, mai precizează directorul AJOFM.

Articole înrudite