25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Obiectiv îndrăzneţ: creşterea consumului de peşte de la 4 kg/om/an la 20 de kg/om/an
Obiectiv îndrăzneţ: creşterea consumului de peşte de la 4 kg/om/an la 20 de kg/om/an

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a câştigat recent un important proiect, ce priveşte domeniul acvaculturii, valoarea acestuia apropiindu-se de şase milioane de euro. Intitulat „Centrul român de modelare a sistemelor recirculante din acvacultură”, proiectul cuprinde aproape toată aria de cercetare a universităţii. Obiectivul economic al proiectului este acela de a creşte consumul de peşte de la 4-5 kg pe om/an, cât este în acest moment în România, la unul mediu de 20 de kg/om/an. „Este un pariu pe care aş vrea să-l câştigăm cât mai repede, este un pariu în deplină concordanţă cu interesele Uniunii Europene. Angela Merkel apare cu un peşte în braţe atunci când vorbeşte de dezvoltarea acvaculturii în UE. Avem toate interesele ca baza alimentaţiei cu peşte în România să fie asigurată de... români. Avem cu ce, avem cu cine şi avem pretenţia că putem fi coordonatorii unui program de redresare în acest domeniu”, a declarat Petru Alexe, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor. Proiectul vizează şi dotarea la cea mai înaltă performanţă a laboratoarelor de cercetare din Universitatea „Dunărea de Jos”, dar ţinta acestuia este una naţională. „Ne dorim mutarea acestui model în diverse alte modele în ţară, acesta este scopul”, susţine Petru Alexe.

500 de tone de peşte obţinute cu câţiva pescari

Primul pas va fi făcut către Autoritatea Naţională de Pescuit şi Acvacultură, ce are un program POP (Programul Operaţional de Pescuit), precum şi legături cu toţi oamenii care sunt implicaţi în acvacultură. „Acest program va permite diversificarea speciilor din acvacultură. În momentul de faţă, românii consumă fitofagi, apoi alte specii din Dunăre. Aceste sisteme recirculante ne permit să creştem orice specie. Noi estimăm că preţul va fi inferior celui practicat în sistemele actuale”, spune profesorul Victor Cristea, un specialist în amenajări, construcţii şi instalaţii în acvacultură. „Una este să obţii 500 de tone de peşte de pe 500 de hectare de luciu de apă şi alta este să obţii aceeaşi cantitate pe 1.000 metri pătraţi. Una este să obţii 500 de tone de peşte cu 500 de pescari şi alta este să obţii aceeaşi cantitate cu 4-5 oameni. Astfel, crapul va fi la jumătate de preţ faţă de cel din sistemele actuale”, a precizat profesorul Victor Cristea. „Pe noi nu ne interesează desfacerea peştelui astfel obţinut. Noi răspunderea o avem pentru punerea în funcţiune a acestui sistem; de aici încolo, acţionează mediul economic”, a adăugat profesorul Petru Alexe.


Articole înrudite