24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şcoala Specială din Tecuci este locul unde o parte dintre elevii cu probleme de învăţare sau afecţiuni psiho-motorii îşi pot găsi drumul în viaţă ajutaţi de cadre didactice competente, dar mai ales cu multă răbdare. La această dată, această unitate de învăţământ pregăteşte nu mai puţin de 100 de elevii cu cele mai diverse afecţiuni, iar rezultatele şcolare sau extraşcolare ale unora dintre cursanţi sunt uneori cu mult peste aşteptări. Munca este titanică, dar se pare că şi dăruirea este pe măsură. Cele 22 de cadre didactice au fiecare în grijă o „familie” de 8 până la 12 elevi, în funcţie de afecţiunile de care suferă elevii. Despre modul de lucru cu aceşti elevi, Ion Iacob, directorul Şcolii Speciale Tecuci, ne spune: „La noi şcoala e altfel decât una normală, însă putem spune că reuşim cu eforturi să avem şi rezultate. Anul trecut, dintr-o clasă terminală de 14 elevi, care au terminat clasa a VIII-a, patru elevi au mers la Grupul Şcolar «Ovid Caledoniu» pentru a urma meserii de bucătar, cofetar sau coafeză, opt au mers la Şcoala profesională specială «Simion Mehedinţi», iar doi nu au reuşit nici măcar să înveţe să citească şi au fost direcţionaţi către Centrul de tineri Galaţi, unde muncesc sub supraveghere. Avem şi elevi care reuşesc să îşi depăşească condiţia, se adaptează mediului în care sunt nevoiţi să desfăşoare o activitate, iar acest lucru nu poate decât să îi ajute. Cei mai buni elevi, care au o mobilitate extraordinară, au câştigat premii importante an de an la concursurile de dans. Aceste rezultate au fost obţinute datorită implicării elevilor şi cadrelor didactice a mai multor licee din Tecuci, care au desfăşurat ore de pregătire alături de elevii Şcolii Speciale. Copiii noştri au încercat pe perioada pregătirii să arate că pot fi egalii elevilor de la şcolile normale, iar această ambiţie le-a adus rezultate remarcabile.”
Cei 100 de elevi ai Şcolii Speciale Tecuci îşi desfăşoară activitatea în cabinete specializate ce au dotări de excepţie. Şcoala Specială este dotată cu cabinet de informatică, cabinete logopedice, săli de curs adaptate cerinţelor, precum şi o sală de sport dotată cu aparate de gimnastică, precum şi cu mese de tenis. Şcoala beneficiază şi de o curte interioară generoasă, unde elevii pot desfăşura activităţi sportive în aer liber sau doar plimbări prin grădina şcolii.
„Unitatea noastră, deşi funcţionează de foarte mulţi ani la nivelul oraşului, nu este foarte cunoscută. Majoritatea părinţilor care au copii cu probleme se feresc să îi aducă la noi tocmai pentru că nu cunosc foarte bine şcoala, nu cunosc ce putem oferi copiilor şi ca atare preferă să îi înscrie într-o şcoală normală sau să plece cu ei în alte localităţi. Facem un apel pe această cale către toţi părinţii copiilor cu probleme pentru a veni să ne viziteze şcoala, pentru a vedea că la noi copiii au o şansă mai mare să se adapteze decât într-o şcoală normală, având în vedere faptul că profesorii se ocupă în mod deosebit de elevi, de fiecare în parte, în funcţie de necesităţi. Activitatea din şcoală se bazează pe terapie educaţională, terapie logopedică şi kinetoterapie. Nu cred că este de dorit ca părinţii să ocolescă o şcoală care poate reda copilului încrederea de care are nevoie, atenţia necesară şi pregătirea necesară, în funcţie de afecţiunea de care suferă”, a concluzionat Ion Iacob, directorul Şcolii Speciale Tecuci.
Dacă până acum această unitate de învăţământ nu avea un nume, de la finele acestei săptămâni ea va fi redenumită Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu”.


Articole înrudite