15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O şansă pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate
O şansă pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate
La finalul săptămânii a avut loc la Galaţi simpozionul internaţional dedicat copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, eveniment organizat de Şcoala nr.28 ”Mihai Eminescu” alături de asociaţia părinţilor de la aceeaşi şcoală. Simpozionul face parte din proiectul finanţat de Fundaţia ”Soros” România, ”Educaţia remedială pentru copiii migranţilor”, şi a avut drept scop prezentarea muncii de un an de zile a unui grup de profesori din România, Serbia şi Macedonia.
”Prima etapă a acestui proiect a fost pregătirea a 18 profesori, câte 6 din fiecare ţară, timp de 7 zile, la Galaţi, pentru aceste tipuri de probleme”, a explicat managerul de proiect, Eliza Agavriloaiei. Aceştia şi-au propus să identifice nevoile de educaţie a elevilor proveniţi din medii sociale dezavantajate şi să propună soluţii de prevenire, protecţie şi recuperare prin activităţi educaţionale.
Implicarea profesorilor înseamnă reuşita copilului
Proiectul început acum un an a fost realizat în urma unei analize făcute la nivelul Şcolii nr. 28, care arăta că elevii ai căror părinţi erau plecaţi făceau faţă cu greu la cerinţele profesorilor.
„În momentul de faţă avem în jur de 15-20% dintre copii ai căror părinţi, fie unul sau ambii, sunt plecaţi la muncă în străinătate. Am încercat se ne aplecăm asupra lor, prin activităţi atât la nivelul orelor, cât şi prin activităţi extraşcolare, prin organizarea de work-shop-uri sau excursii. Am încercat să le oferim prin şcoală dragostea de care au nevoie şi nu o găsesc acasă. Rezultatele au început să apară, aceştia îmbunătăţindu-şi performanţele şcolare”, ne-a declarat directoarea Şcolii nr.28, Camelia Bucşa.
La acest proiect au luat parte şi Şcoala gimnazială ”Dobrila Stambolic”, din Serbia şi ONG-ul Flladi din Macedonia.
”La noi problemele diferă, avem mai puţini copii cu o asemenea condiţie socială, noi lucrând separat cu ei şi nu în clasă. Aicea am văzut cum să reuşeşti să-i integrezi pe aceşti copii şi să lucrezi pe ambele zone. Soluţia este să te implici în viaţa lor prin diferite proiecte de acest gen”, a explicat reprezentantul şcolii ”Dobrila Stambolic”. Rezultatele finale au fost publicate într-o broşură în care se găsesc exemple de bună practică şi sfaturi pentru profesorii care întâmpină asemenea probleme la clasă. Şcoala nr.28 a mai fost implicată în proiecte privind protecţia mediului şi doreşte să dezvolte evenimente pentru promovarea mişcării, dar şi realizarea unei colaborări cu unităţi de învăţământ din ţară pentru schimburi interculturale din diferite regiuni.


Articole înrudite