24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dacă anul trecut 4.312 de salariaţi gălăţeni lucrau în condiţii grele la 9 angajatori, anul acesta numărul a scăzut la 4.033.
Finalizarea în urmă cu câteva zile a determinărilor făcute la cererea a 7 angajatori gălăţeni a condus la încadrarea în condiţii deosebite a 152 de locuri de muncă, ne-a declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea. Practic, este vorba de efectuarea unor măsurători la locurile de muncă nominalizate de reprezentanţii conducerii şi ai sindicatelor de la unităţile respective, în urma cărora s-a stabilit că 4.033 de angajaţi gălăţeni pot lucra în condiţii deosebite. Încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite şi în acest an a fost permisă ca urmare a adoptării la sfârşitul anului trecut a unei hotărâri de guvern care prevedea paşii care trebuie urmaţi în acest sens. Dacă la sfârşitul anului trecut la nivelul judeţului Galaţi erau 4.312 salariaţi care lucrau în 163 de locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, în urma determinărilor finalizate recent numărul locurilor de muncă încadrate în condiţii deosebite a scăzut la 152, în timp ce numărul angajaţilor care lucrau în respectivele locuri a fost redus la 4.033. Şi numărul angajatorilor care aveau încadrate locuri de muncă în condiţii deosebite, a scăzut anul acesta la 7, faţă de 9, anul trecut. Ca şi anul trecut, agentul economic care are cele mai multe locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite este ArcelorMittal Galaţi, cu 108 astfel de locuri de muncă, unde muncesc 3.187 de angajaţi, ArcelorMittal Tubular Products, care are 2 locuri de muncă în condiţii deosebite unde lucrează 99 de persoane, precum şi o serie de spitale.

Mai devreme la pensie

Conform  legislaţiei în vigoare, locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite sunt acelea care, în mod permanent sau în anumite perioade, pot afecta esenţial capacitatea de muncă a angajaţilor, din cauza gradului mare de expunere la risc. Practic, este vorba de faptul că aceste condiţii pot conduce la uzura prematură a organismului. Din această cauză, angajaţii încadraţi în categoria condiţiilor deosebite beneficiază de reducerea cu până la opt ani a vârstei standard de pensionare, ne-a declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.


Articole înrudite