Ca la fiecare început de an şcolar, elevii unităţilor de învăţămînt din întregul judeţ sunt supuşi unui control epidemiologic, prin care medicii caută să stabilească exact starea de sănătate vizavi de bolile infecţioase cu transmitere în colectivităţi. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a finalizat adunarea datelor legate de acest control şi a reieşi că, din păcate, nici în acest an şcolile gălăţene nu scapă de cazurile de pediculoză, păduchi, şi scabie, râie.
"În cele 262 de unităţi de învăţământ gălăţene au fost examinaţi 52.747 de elevi (42.527 de elevi din mediul urban şi 10.220 din mediul rural). Au fost depistate 183 de cazuri de pediculoză, păduchi, din care 85 din mediul rural iar restul din urban, şi şapte cazuri de scabie, râie (şase în mediul rural şi unul în mediul urban). Anul trecut, în urma aceluiaşi control, depistasem 214 cazuri de pediculoză şi două de scabie. Au mai fost depistaţi şi elevi cu alte afecţiuni infecţioase. E vorba despre 32 de cazuri de elevi cu angine, nouă cu micoze şi alţi 28 de elevi cu alte afecţiuni“, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Toţi elevii depistaţi a suferi o afecţiuni infecţioasă cu transmitere în comunitate au fost scoşi din colectivitate şi trimişi la medic. După ce vor prezenta dovadă medicală din care să reiasă că nu mai sunt bolnavi vor fi reintegraţi în colectivitate. Din păcate, nici aceste rezultate nu reflectă extrem de bine situaţia reală din teren, deoarece în mediul rural, acolo unde au fost examinaţi cei mai puţini elevi, nu există reţea de medicină şcolară şi examinarea se face de către medicul de familie, în funcţie de programa, aşa că, de fapt, în mediul rural situaţia epidemiologică ar putea fi alta.