15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nereguli în semnalizarea drumurilor din judeţ
Nereguli în semnalizarea drumurilor din judeţ

Săptămâna aceasta, cu ocazia întâlnirii lunare, la Prefectură, a Comisiei de Dialog Social, informarea cu privire la situaţia semnalizării rutiere pe drumurile din judeţul Galaţi, realizată de reprezentantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Galaţi a facilitat readucerea în atenţia publică a situaţiei jalnice cu care se confruntă acest sector de activitate din Galaţi. Raportul prezentat de inspectorul de poliţie Ionuţ Baldovin, şef birou în cadrul Poliţiei Rutiere, în subordinea IJP Galaţi, trage un semnal de alarmă cu privire la semnalizarea rutieră pe reţeaua de drumuri a judeţului Galaţi. Mai puţin de 50 de kilometri (tronsonul Galaţi-Costache Negri, de pe DJ 251), din cei aproape 800 de kilometri de drum judeţean, administraţi de CJ Galaţi, sunt semnalizaţi rutier corespunzător şi se poate circula în condiţii de siguranţă, potrivit constatărilor specialiştilor. Potrivit Poliţiei Rutiere, întreaga reţea de drumuri judeţene "are nevoie de refacerea marcajelor rutiere orizontale. Despre semnalizarea rutieră verticală s-a amintit că este degradată sau lipseşte cu desăvârşire. Intervenţia ulterioară a reprezentantului Consiliului Judeţului Galaţi, Nicu Năvădaru, şeful Serviciului Drumuri din CJ, a pus însă "sare pe rană", acesta anunţând că mai bine de 30% din marcajele verticale de semnalizare rutieră de pe drumurile judeţului sunt furate sau distruse şi că eforturile de refacere sau înlocuire sunt sortite eşecului în condiţiile în care nu există o finanţare corespunzătoare a lucrărilor necesare.

Fonduri deturnate şi zgomot de cătuşe

Cu această ocazie, scandalul din Consiliul Judeţului privind lucrările contractate pentru refacerea drumurilor judeţene şi a marcajelor de siguranţă rutieră, dinainte de 2012, pare să revină în atenţia publică, mai ales că este în curs de desfăşurare şi o anchetă penală în acest sens. Reprezentantul CJ Galaţi a declarat că situaţia merită atenţie sporită din partea autorităţilor, în condiţiile în care la nivelul CJ s-a finalizat şi a fost făcut public un raport de expertiză contabilă extrajudiciară privind fondurile alocate refacerii marcajelor fără ca lucrările plătite să se regăsească în teren. "Referitor la semnalizarea rutieră orizontală, menţionez că în anul 2012 s-au alocat, în două rânduri, 80 de milioane de lei vechi şi alte 3,850 de miliarde de lei vechi, pentru realizarea de marcaje orizontale în judeţul Galaţi, şi, în urma unei expertize tehnice, am constatat că nu există nici urmă de marcaje".
S-a descoperit, cu această ocazie, că şi alte nouă drumuri judeţene nu pot fi marcate corespunzător pentru siiguranţa circulaţiei rutiere pentru că nu mai sunt banii alocaţi. Raportul despre cele două contracte alocate dar şi documentaţia privind fondurile pentru cele nouă drumuri judeţene a fost transmis, după sesizarea prealabilă, organelor de cercetare penală. În urma cercetării preliminare, potrivit reprezentantului CJ, parchetul gălăţean a înaintat dosarele către DNA Galaţi.
"Altcineva ar fi trebuit să fie aici să răspundă cu privire la modul în care Consiliul Judeţului s-a procupat de societatea care avea în atribuţii astfel de activităţi, dar pe care a dus-o în faliment. Mă refer şi la modul în care Consiliul a respectat prevederile legii privind alocarea banilor pentru astfel de lucrări de siguranţă rutieră", a ţinut la final să sublinieze prefectul. Dorin Otrocol a cerut, totodată, un desfăşurător al sumelor alocate de CJ Galaţi pentru lucrările privind marcajele de siguranţă rutieră iar poliţiştilor le-a solicitat să cerceteze şi să amendeze drastic administratorii drumurilor pentru neregulile constatate.


Articole înrudite