27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Bebeluşul s-a născut bolnav din cauza medicilor”
„Bebeluşul s-a născut bolnav din cauza medicilor”

Acuzaţii de malpraxis şi de conduită medicală defectuoasă se abat iar asupra maternităţii din cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi. O familie e disperată că, după ce luni întregi înainte de naştere li s-a spus ca fătul este bine şi că se dezvoltă normal şi nu este recomandata operaţia de cezariană, în momentul naşterii aveau să descopere altceva. Au existat anomalii ale cordonului ombilical ce au au dus la insuficienţă respiratorie severă, copilul venind pe lume cu grave afecţiuni. Familia acuză medicii de dezinteres, mai ales pe doctoriţa care a urmărit sarcina la cabinetul ei privat şi care lucrează şi la spital. Tatăl copilului a depus plângeri peste tot, de la conducerea Spitalului de Urgenţă până la Ministerul Sănătăţii şi comisia de malpraxis a Direcţiei de Sănătate Publică.
„A venit dimineaţă, pe 5 iunie, la spital, în travaliu. Nu i-a făcut nimeni nicio radiografie, nimic. Au dus-o în blocul de naşteri, de dimineaţă de la ora 4.30, până după amiaza la 15.30. Doar o asistentă i-a pus o perfuzie pentru dilataţie. A venit doamna doctor la care am urmărit sarcina pe la ora 13.50, i-a spus că va naşte normal şi a plecat. Altă doctoriţă care era de gardă i-a spus la fel, că nu e nicio problemă. În cele din urmă, copilul s-a născut cu insuficienţă respiratorie, cordonul ombilical era înnodat în două locuri. Apoi a stat în incubator, a făcut convulsii de vineri până duminică. Scorul Apgar a fost 2. La ora actuală, mâna stângă are probleme, nu are reflexe foarte bune, trebuie să facem terapie. Nu ştim dacă este afectat neuropsihic, pentru că ni s-a spus că e prea devreme să i se facă RMN. I-am făcut o ecografie la Bucureşti, iar medicul de acolo ne-a spus că nu ar fi probleme vizibile, dar că vom avea foarte mult de lucru şi foarte mult de umblat. Chiar ne-au întrebat acolo de ce nu s-a făcut cezariană, că era indicat. Cred că toate sunt din cauza naşterii, pentru că la toate ecografiile care s-au făcut pe timpul sarcinii ar fi trebuit să se vadă toate treburile astea”, spunea Costel Cristofan, tatăl reclamant.
Poate că o investigaţie făcută la maternitate ar fi clarificat ştrangulările apărute la cordonul ombilical şi s-ar fi intervenit chirurgical, iar femeia nu s-ar fi chinuit 12 ore ca să nască natural un făt de nota 2, cu asfixie severă, convulsii, paralizie cerebrală. După naştere, mama s-a ales cu vase de sânge sparte pe ochi, purpură pe toată faţa şi o incizie foarte mare în zona genitală. Părinţii au fost nevoiţi să ia drumul Bucureştiului pentru recuperare. Familia a început să depună plângerile atât la conducerea Spitalului de Urgenţă, cât şi la comisia de malpraxis a Direcţiei de Sănătate, dar şi la Ministerul Sănătăţii. Conducerea Spitalului de Urgenţă a trimis plângerea către Colegiul Medicilor. „Am luat această decizie deoarece în reclamaţie se relatau disfuncţionalităţi apărute pe secţia de ginecologie şi în conduita unui medic. Acestea ţin de Colegiul Medicilor”, a declarat Dumitru Titea, consilier juridic al Spitalului de Urgenţă Galaţi. La comisia de malpraxis a Direcţiei de Sănătate Publică, ancheta va fi realizată de un expert din altă localitate. „Ancheta va fi condusă de un expert ginecolog dintr-o altă unitate medicală, care nu este din Galaţi. Acesta va fi tras la sorţi din lista de experţi a Ministerului Sănătăţii, iar cheltuielile vor fi suportate de către familie”, a declarat dr. Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Familia nu vrea bani, ci doreşte ca alţi părinţi să nu mai treacă prin chinul lor.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi