15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nanotehnologia, ştiinţă şi viaţă
Nanotehnologia, ştiinţă şi viaţă
Amfiteatrul ce a găzduit ieri simpozionul “Impactul Nanotehnologiilor şi Nanomaterialelor asupra dezvoltării industriale şi calităţii vieţii” a reunit deopotrivă cadre didactice universitare ale Facultăţii de Metalurgie, Ştiinţa materialelor şi Mediu din cadrul universităţii “Dunărea de Jos”, rectorul universităţii, prof. dr. ing. Viorel Mânzu, agenţi economici locali şi din capitală, studenţi în anii terminali ai facultăţii, dar şi elevi de clasa a XII-a din licee gălăţene. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Nanostructuri şi Materiale Funcţionale ce funcţionează în cadrul facultăţii, moderatorul fiind prof. dr. chim. Viorica Muşat. Au fost prezentate atât lucrări ştiinţifice, cât şi aplicaţii concrete ale nanotehnologiei şi nanomaterialelor în diverse domenii. Spre exemplu, tratarea unei ţesături din stofă cu o soluţie ce conţine nanomateriale peste care s-a turnat apă a respins-o, fără ca ţesătura să se ude; soluţii aplicate pe geamuri care apoi sunt udate de ploaie rămân ulterior curate etc. Nanomaterialele au început să fie utilizate în cercetarea românească şi, mai mult, în prezent există diverse firme care aplică experimetele de laborator pentru aducerea pe piaţă a unor produse revoluţionare, pe care cu numai câţiva ani în urmă le-am fi considerat ireale.
Deja multe nanomateriale sunt utilizate şi se preconizează că jumătate dintre noile materiale ce vor apărea vor fi obţinute cu ajutorul nanotehnologiilor.
Prodecanul facultăţii, conf. dr. ing. Gheorghe Gurău ne-a declarat că acest simpozion face parte din seria manifestărilor ştiinţifice susţinute de facultate şi este o invitaţie adresată studenţilor din anii terminali, cât şi elevilor din ultimul an de liceu, pentru a se îndrepta spre acest domeniu fascinant, care se dezvoltă uluitor de repede.
Elevii de la CNVA, Colegiul „Radu Negru”, Colegiul „Traian” şi Grupul Şcolar Metalurgic erau fascinaţi de informaţiile pe care le aflaseră.


Articole înrudite