15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Este declaraţia lui Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor şi preşedintele Federaţiei Solidaritatea Naţională a Metalurgiştilor Virgil Săhleanu. Concluzia la care a ajuns Gheorghe Tiber vine după o analiză pe care acesta a făcut-o legat de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în ceea ce priveşte metalurgia, ramură în care numărul angajaţilor a scăzut considerabil iar multe capacităţi de producţie au fost închise sau şi-au redus activitatea fără însă ca vocea sindicatelor să se facă puternic auzită, pentru a opri declinul acestei industrii şi pentru a cere celor care s-au aflat la putere de-a lungul anilor să ia măsuri pentru a opri acest lucru.
„Federaţia noastră a luat numele lui Virgil Săhleanu, liderul sindicatului de la Tepro Iaşi, care a reprezentat un model de lider de sindicat care a luptat pentru drepturile membrilor de sindicat şi care, din acest motiv, pe data de 7 septembrie a fost asasinat. Noi vom participa vineri, aşa cum facem în fiecare an, la Iaşi, la comemorarea a 12 ani de la decesul liderului de sindicat care a fost trădat de colegi şi de alţi lideri. Făcând o analiză legat de ceea ce s-a întâmplat în ultimii 12 ani, pot spune că mişcarea sindicală din metalurgie l-a trădat pe Virgil Săhleanu şi nu i-au îndeplinit idealul de independenţă a mişcării sindicale faţă de patronat şi de reprezentare corectă a drepturilor salariaţilor. Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu, chiar dacă se simte trădată de restul liderilor sindicali, încearcă să menţină standardele de luptă pentru drepturile angajaţilor precum şi să menţină vie memoria liderului de sindicat Virgi Săhleanu”, ne-a declarat Gheorghe Tiber.
Coincidenţă sau nu, Gheorghe Tiber consideră că ceea ce se întâmplă la Oltchim Râmnicu Vâlcea, o societate aflată în prag de privatizare, poate reprezenta un mic semn de renaştere a mişcării sindicale dacă angajaţii conştientizează faptul că ei reprezintă o forţă, care pot face ceva dacă doresc să lupte pentru drepturile lor.
„Am văzut la televizor cum angajaţii Oltichim au oprit lucrul, nemulţumiţi de faptul că de 2 luni nu au primit salariile, şi au decis schimbarea liderilor de sindicat, pe care îi acuză că ar fi de partea conducerii şi că nu le-ar fi reprezentat interesele aşa cum ar trebui. Consider acest lucru un semn că mişcarea sindicală poate renaşte şi, aşa cum am mai spus acum ceva timp, oamenii ar putea să schimbe liderii de sindicat care nu luptă pentru ei doar dacă nu şi-ar primi salariile ceva timp. Iată că ceea ce am zis s-a adeverit în cazul Oltchim, unde angajaţii au strâns semnături pentru schimbarea liderilor de sindicat, care sunt acuzaţi de ei că ar avea afaceri la societate şi că şi-ar fi angajat unele rude. Din păcate, la Combinat salariaţii încă nu conştientizează care lideri de sindicat le reprezintă cu adevărat interesele şi care lideri îi trădează şi nu fac nimic pentru ei şi probabil vor înţelege acest lucru când le va ajunge cuţitul la os”, ne-a declarat Gheorghe Tiber.

Articole înrudite