23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministerul Sănătăţii vrea undă verde la angajarea medicilor fără rezidenţiat
Ministerul Sănătăţii vrea undă verde la angajarea medicilor fără rezidenţiat
Dacă înainte de 2004 absolvirea facultăţii de medicină însemna implicit şi drept de liberă practică, din 2005 cel care a terminat o facultatea de mediucină nu avea acest drept decât după ce trecea examenul de rezidenţiat. 20-40% dintre absolvenţi picau acest examen şi erau oarecum în afara sistemului. Şi acum medicul care finalizează cursurile universitare, fără licenţă, nu poate fi angajat în sistemul sanitar, decât cel mult de către una dintre firmele care activează în industrie, în vederea promovării produselor medicale. Ministerul Sănătăţii a înaintat în dezbatere publică, pe pagina web, proiectul de ordonanţa de modificare şi completare a Ordonanţei nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, prin care absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate chiar dacă nu au promovat concursul de rezidenţiat. Medicii tineri vor avea astfel dreptul de a se angaja într-o unitate sanitară, fie ea publică sau privată, inclusiv într-un cabinet medical, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat.
”Este o iniţiativă mai mult decăt bună. Şi atâta vreme cât medicii în cauză lucrează sub îndrumarea unui specialist, a altui medic, şi nu au drept de parafă sau semnătură, aşa cum se arată şi în acesată iniţiativă legislativă, poate fi o soluţie de a aduce şi păstra medicii în sistem. Avem destule cereri de acest fel la Colegiu, de la medici fără rezidenţiat, pentru care, fără legea aceasta, nu prea puteau face mare lucru”, a precizat dr. Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.
Ministerul Sănătăţii a mai subliniat că noile reglementări vor aduce beneficii atât unităţilor sanitare care vor putea angaja personal calificat, cât şi viitorilor specialişti, care îşi vor exercita meseria pentru care s-au pregătit, până la următorul concurs de rezidenţiat, fără a pierde cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii.
”Atât timp cât medicul aflat în această situaţie doreşte să muncească efectiv până la data la care îşi va lua rezidenţiatul, este bună iniţiativa. În schimb, dacă se va face ca până acum, când unii voiau doar pe hârtie să fie angajaţi, dar să stea acasă şi să înveţe, iniţiativa nu va ajuta prea mult, va legifera o stare de fapt. Cabinetele medicale ar angaja şi ele medici stagiari, dar să aibă şi cu ce să îi plătească”, a precizat dr. Mihai Boldea, medic de familie.

Modificări şi pentru rezidenţi

Proiectul de act normativ mai prevede ca, începând cu anul III de pregătire în specialitate, rezidenţii să fie incluşi în linia de gardă, alta decât linia I de gardă, în afara programului normal de lucru. De asemenea, începând cu anul IV de pregătire în specialitate, aceştia vor putea trece în linia I de gardă, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se află de gardă la domiciliu. În acest fel, Ministerul Sănătăţii urmăreşte responsabilizarea medicilor rezidenţi şi formarea lor prin pregătire practică.

Articole înrudite