Inspectoratul Şcolar Galaţi a adoptat recent un regulament de utilizare a microbuzelor de transport şcolar în lumina ultimelor incidente petrecute la alegeri, dar şi pentru că unii primari şi şoferi au tendinţa să folosească mijloacele de transport în scop personal.
„Acest regulament trebuia adoptat încă din 2006. Nu ştiu de ce nu a fost adoptat până acum. Vreau să se înţeleagă foarte clar că folosirea microbuzelor la alte activităţi, cum ar fi transportul elevilor cu ocazia vizitelor de studiu sau a proiectelor educaţionale şcolare şi extraşcolare se va face de acum încolo doar cu avizul inspectorului general sau al inspectorului general adjunct”, ne-a declarat inspectorul şcolar general Laura Marin. În cazuri bine justificate si fără a perturba graficul de transport al elevilor, microbuzele pot fi folosite (eventual concomitent) şi pentru transportul cadrelor didactice sau altor categorii de angajaţi ai unităţii de învăţământ, specificându-se exact, nominal, persoanele angajate ale instituţiei şcolare care se deplasează, pe ce rute şi pe grafice orare.
Staţiile vor fi stabilite de conducerile şcolilor
Pentru a evita situaţia ca microbuzele să oprească la fiecare poartă pentru a lua copii, s-au stabilit staţii în fiecare localitate, avizate de Autoritatea Rutieră Română, astfel încât transportul şcolarilor să se facă în siguranţă. „Şoferii vor răspunde pentru orice transport neautorizat sau deviere de la traseul stabilit. Va răspunde şi conducerea şcolii pentru folosirea neautorizată a microbuzelor şcolare. Am avut cazuri în trecut, când şoferii au transportat diverse persoane după ce au lăsat copiii la şcoală”, susţine inspectorul şcolar general Laura Marin. Conform regulamentului adoptat recent de Inspectoratul Şcolar Galaţi, deplasarea echipajelor cu copii, la toate activităţile deservite de către microbuz, se va face doar după aprobarea deplasării de către conducerea unităţii scolare, respectiv directorul instituţiei, precum şi a inspectorului şcolar general sau a inspectorului şcolar general adjunct.