24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Meşterul care face lăzi de zestre pentru criză
Meşterul care face lăzi de zestre pentru criză
Silviu Mandea (42 de ani) confecţionează obiecte din lemn de când se ştie, iar în mâna lui lemnul se transformă în candele, blidare, cruci, icoane pictate sau sculpate şi cristelniţe. De loc este din comuna Bradu, judeţul Argeş, şi din 2006 vine mereu la târgul meşterilor populari din Galaţi pentru a-şi expune lucrările. A absolvit Şcoala de Arte Populare, secţia sculptură, pentru că îi place foarte mult să sculpeze. Se mândreşte în mod deosebit cu lăzile de zestre, mai mici sau mai mari, după buget, pe care le numeşte „de criză”. „M-am adaptat şi eu la perioada mai dificilă pe care o traversăm. Sper să nu ajung să fac lăzi de zestre pe care să le cuprinzi doar în palme”, spune, mai în glumă, mai în serios, Silviu Mandea.
Cele mai ieftine obiecte din lemn realizate de meşterul popular costă patru lei, fiind vorba de cruci din lemn, în timp ce blidarele pot ajunge şi la 200 de lei. Blidarul este un suport din lemn pentru linguri şi blide, folosit în special în mediul rural.
Străinii apreciază mai mult lucrările populare
Puţini ştiu că preţul unui obiect din lemn sculptat nu este stabilit după ureche, ci în funcţie de munca depusă pentru crearea lui. „Contează şi mărimea, dar în principal preţul este stabilit de cât de mult ne-am chinuit să facem aceste obiecte populare. Este vorba de munca noastră”, explică Silviu Mandea. Pădurarii s-au obişnuit cu meşterul popular şi profită, vânzându-i mai scump lemnul, dar sunt cazuri când îl procură fără niciun cost, cum ar fi lemnul de tei, cireş sau nuc. Silviu Mandea şi-a expus lucrările în locaţii pitoreşti din ţară, cum ar fi muzeul din Bran, dar niciodată în străinătate, deşi şi-ar dori. În schimb, străinii care vin la noi îi apreciază lucrările şi le cumpără fără să stea prea mult pe gânduri. „Nu am profitat niciodată de faptul că sunt străini. Le vând lucrările populare la acelaşi preţ ca şi românilor. Mi se pare de bunsimţ”, ne declară sculptorul.
Târgul meşterilor populari s-a desfăşurat la Galaţi între 1-3 iunie, pe esplanada de la Potcoava de Aur, şi a reunit artişti populari de la Iaşi, Vâlcea, Suceava, Vrancea, Baia Mare, Curtea de Argeş, Teleorman, Neamţ, Bistriţa Năsăud şi Galaţi.


Articole înrudite