15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ITM Galaţi anunţă: S-a modificat legea privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate
ITM Galaţi anunţă: S-a modificat legea privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi derulează, în cursul anului 2018, acţiuni de informare şi conştientizare a cetăţenilor români aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate.

ITM Galaţi anunţă că, la data de 5 martie 2018 au intrat în vigoare prevederile Legii nr. nr. 232 din 29 noiembrie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. "Conform prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate – republicată, cu modificările şi completările ulterioare, activitatea de plasare forţă de muncă în străinătate o poate desfăşura un agent de plasare a forţei de muncă persoană juridică. Acesta are în principal următoarele obligaţii: să se înregistreze la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul, să aibă încheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite intr-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislaţiei statului respectiv, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă, să încheie cu solicitanţii locurilor de muncă contracte de mediere şi să efectueze activităţile de mediere şi plasare în mod gratuit", se arată în comunicatul ITM Galaţi.

Potrivit ITM Galaţi, contractul de mediere este un contract de natură civilă care se încheie de către agent cu cetăţeanul român. Acest contract de mediere trebuie să conţină: denumirea angajatorului din străinătate/ţara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon/fax; descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit. Începând cu data de 05 martie 2018 agentul de plasare nu mai are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe. Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română.

"La nivelul instituţiei noastre, numărul firmelor de mediere şi plasare a forţei de muncă înregistrate este în scădere: de la 16 firme în anul 2016, la 8 firme în anul 2017, iar în prezent mai sunt active 6 firme", se mai arată în comunicatul ITM Galaţi.


Articole înrudite