15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De ce a nins cu zăpadă portocalie la Galaţi (GALERIE FOTO)
De ce a nins cu zăpadă portocalie la Galaţi (GALERIE FOTO)

Un fenomen neobişnuit s-a produs, vineri dimineaţă, la Galaţi. Cetăţenii au observat că zăpada căzută nu este în totalitate albă şi are nuanţe de portocaliu.

Gălăţenii care au ieşit vineri din casă au observat că zăpada are o culoare ciudată. Cei mai mulţi cetăţeni dau vina pe combinatul siderurgic din Galaţi care a provocat de mai multe ori fenomene ciudate precum nori roşiatici sau zgomote misterioase, dar specialiştii spun că este vorba despre un fenomen foarte rar, provocat de un nor de praf saharian.
”Eu cred că este ceva de la combinat. Zăpada de pe maşină are culoarea roşiatică, o nuanţă portocalie, seamănă cu resturile combinatului. Poate este ceva de la furnal, nu cred că este nisip din Africa, aşa cum vorbeau alţii”, a spus unul dintre gălăţenii aflaţi pe stradă.

Meterologii contrazic această teorie şi susţin că nuanţa portocalie a zăpezii este cauzată de un ciclon care se manifestă în nordul Africii şi peste Marea Mediterană. Acesta a râspândit la mari distanţe praful saharian, curenţii aducându-l în special deasupra Turciei şi în zona de nord vest a Mării Negre.

Fenomenul, foarte rar în România, se produce frecvent în munţii Alpi, vestul şi centrul continentului european fiind în calea curenţilor de aer care vin din Africa.

Aceste particule pot fi însă un pericol pentru sănătate, avertizează medicii. "Acest nisip inhalat şi pătruns în căile respiratorii poate provoca afecţiuni respiratorii şi poate agrava afecţiunile respiratorii preexistente, de asemenea pot apărea alergii, crize ale astmului bronşic", a declarat dr. Valentin Boldea, medic de familie. Tocmai de aceea medicii recomandă ca persoanele care se ştiu cu boli respiratorii să poarte preventiv măşti de protecţie dacă vor lua contact mai multă vreme cu această zăpadă amestecată cu nisip.

Agenţia de Protecţie a Mediului Galaţi a prelevat probe din zăpada colorata pentru a-i analiza compoziţia şi a se vedea dacă conţine sau nu particule de nisip zaharian aşa cum au afirmat specliştii în meteorologie.

Acest fenomen a mai fost observat şi în judeţele Brăila şi Tulcea.


Articole înrudite