Cu câteva zile înaintea desfăşurării unei serii de acţiuni naţionale ale Poliţiei Române, raportul de informare făcut de către şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, comisar şef Dănuţ Lefter, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, trage un semnal de alarmă în comunitate.
Dincolo de dotările şi activităţile desfăşurate, poliţiştii fac eforturi să îşi îndeplinească sarcinile de muncă. Îngrădiţi de legislaţia din domeniu, numărul tot mai mic de cadre alocate judeţului, creşterea gradului de sărăcie a populaţiei şi, mai ales, din păcate, scăderea reacţiei de răspuns a cetăţenilor la sesizarea faptelor antisociale conduce la disfuncţionalităţi în prevenirea şi combaterea infracţonalităţii.
„Ar trebui să căutăm problemele nu numai la poliţişti... Faţă de cei certaţi cu legea noi putem aplica sancţiuni, de contravenţie... Sunt stive de amenzi contravenţionale neplătite...", a subliniat cms. şef Dănuţ Lefter. Totodată, cum cetăţenii mai reclamă diverse situaţii cu potenţial infracţional, odată ce forţele de ordine intervin, poliţiştii ajung să fie reclamaţi de diverse abuzuri chiar de indivizii reclamaţi de comunitate că încalcă legea. Şi în aceste cazuri, oficialul din Poliţia gălăţeană avertizează că activitatea poliţiştilor este îngrădită şi limitată şi de aceste reclamaţii, unele, poate, întemeiate, după cum a admis şi el.
Mai mult, însă, cea mai serioasă problemă ar fi faptul că cetăţeanul nu mai apelează oficial la Poliţie sunând la serviciul „112”. În informarea făcută, şeful poliţiştilor din Galaţi aminteşte că numărul apelurilor către Poliţie prin acest serviciu a scăzut cu 1.000 faţă de anul trecut. „În număr egal, cinci sute de apeluri în mediul urban, cinci sute în rural... Dacă nu se sună şi nu se sesizează la Poliţie, nu putem avea pretenţia că Poliţia nu intervine. Nu putem să visăm ce se întâmplă pe stradă", a mai spus cms. şef Lefter.
Sărăcia şi lipsa locurilor de muncă, o situaţie care afectează şi intervenţiile poliţiştilor
Ca o ironie a situaţiei, dar şi pentru a reliefa tragicomicul realităţii de zi cu zi, unul dintre cei prezenţi la şedinţa CDS de la Prefectură, Dănuţ Blându (reprezentantul Sindicatului Solidaritatea) a ridicat problema insecurităţii stradale, el însăşi fiind, la un moment dat, victimă într-un conflict spontan dintre blocuri. "Siguranţa cetăţeanului este ameninţată de găştile de cartier. O acuză fac şi în dreptul Poliţiei pentru că nu acţionează eficient. Am avut un incident în care, după ce am sesizat Poliţia, cel sancţionat am fost eu... Cred că principala problemă este lipsa poliţiştilor în stradă. Dacă erau poliţişti în zonă poate nu se întâmpla incidentul", a povestit Blându.
Şeful IPJ Galaţi a amintit că recenta restructurare a Poliţiei (din cauza restricţiilor bugetare - n.r.) şi-a pus amprenta şi asupra activităţilor specifice. A subliniat, totodată, că în acest an judeţului Galaţi i-au fost repartizaţi doi ofiţeri şi un singur agent de poliţie, de la şcoala de subofiţeri. Cu toate acestea, Lefter a mai declarat că majoritatea cadrelor din secţiile de poliţie sunt pe teren zi de zi, încercând să îşi facă treaba în slujba comunităţii.
Nu în ultimul rând, reprezentantul mediului de afaceri, Marian Filimon, a apreciat eforturile poliţiştilor dar a avertizat, la rândul lui, că situaţia social-economică a judeţului şi a populaţie este deteriorată şi afectează şi activitatea Poliţiei. "Câtă vreme, în judeţul Galaţi, avem un grad de ocupare al populaţiei de doar 20% şi numărul de şomeri la care am ajuns este de 20 de mii de persoane, oficial şi în curând vom depăşi şi această cifră... Ar trebui să ne punem problema cu toţii ce vom face de acum încolo în acest caz?"