"În această carte am scris despre oameni cărora li s-a secerat destinul, le-au fost luate drepturile, iar viitorul le-a fost furat", aşa îşi începe autorul gălăţean Gheorghe Marcu cartea intitulată "Deportaţii" (foto), o carte în care autorul relatează despre dramele persoanelor deportate din Banat şi Oltenia în comuna Brateş din judeţul Galaţi.
"Am scris în această carte despre satul Frumuşiţa-Nouă, Brateş, întrucât în perioada 1951-1955, a făcut parte din comuna noastră. Acest sat a fost populat de cetăţeni aduşi din Banat şi Oltenia, cunoscuţi sub numele de «deportaţi». Această perioadă reprezintă o etapă importantă în istoria comunei. (...) Mi-am propus să redau atmosfera acelei perioade dificile, care a trecut peste România, să arăt, în limitele posibilităţilor, ce au simţit acei oameni, cum au trăit în perioada respectivă, în teamă şi teroare. (...) Am considerat că este necesar ca şi generaţiile actuale să cunoască aceste lucruri, pentru ca ele să nu se mai poată repeta", spune autorul Gheorghe Marcu.
Persoanele despre care se face referire în această carte au fost deportate în urma unui plan numit "Igenizarea Banatului şi Olteniei", plan care îi viza pe marii fermieri, marii proprietari de pâmânt, industriaşi, hangii sau deţinătorii de restaurante, refugiaţi basarabeni, macedoneni, foşti membri în forţele armate germane, cetăţeni străini, rude ale refugiaţilor, simpatizanţi ai lui Tito (n.r. - Iosip Broz Tito, revoluționar iugoslav și om de stat), cadre militare şi foşti oameni de afaceri cu legături în Occident. Aceste persoane, catalogate "suspecte" de către autorităţi, au fost îmbarcate în vagoane de cale ferată cu destinaţia Bărăgan şi balta desecată a Lacului Brateş, chiar în ziua de Rusalii, în urmă cu 68 de ani, respectiv în anul 1951.
"Brateşul a fost un loc în care şi-au dus amarul zeci de familii de deportaţi", mai spune Gheorghe Marcu, care şi-a desfăşurat activitatea în cadrul IPJ Galaţi între anii 1978 - 2005, iar în prezent, este pensionar MAI şi autor de cărţi.
Monitorul de Galaţi a mai relatat despre câteva dintre cărţile scrise de Gheorghe Marcu, după cum urmează:
- Gheorghe Marcu aduce un nou omagiu Eroilor Neamului
- În prag de Centenar, Gheorghe Marcu aduce un omagiu eroilor gălăţeni
- "Sclavii iluziilor", de Gheorghe Marcu
- "Jurnalul unui poliţist", de Gheorghe Marcu