15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

În România există un judeţ unde numărul tinerilor cu vârsta de până în 35 de ani care nu vor să fie angajaţii unui patron este chiar mai mare decât cel din Bucureşti. Este vorba despre judeţul Cluj, unde 1.356 de tineri au înfiinţat microîntreprinderi speciale pentru tineri SRL-Debutant, până la sfârşitul anului trecut, conform datelor oficiale ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Numărul persoanelor de până în 35 de ani din Cluj care s-au aventurat într-o afacere pe cont propriu folosindu-se de facilitatea SRL-D este chiar mai mare decât numărul tinerilor din Capitală care au iniţiat afaceri în acest fel. Potrivit cifrelor ONRC, până la 31 decembrie 2013, în Bucureşti, 1.200 de tineri îşi înfiinţaseră SRL-D-uri.
Pe locul al treilea în topul judeţelor cu cele mai multe SRL-Debutant înfiinţate se află Timişul cu 739 de microfirme. Acesta este urmat de judeţul Maramureş, unde 453 de tineri au avut asemenea iniţiative de afaceri până la finalul lui 2013. Pe poziţia a cincea se situează judeţul Braşov, cu 448 SRL-D-uri înfiinţate.
Printre primele zece judeţe clasate ca număr de microîntreprinderi pentru tineri înfiinţate se mai numără Galaţi (414), Mureş (409), Bihor (402), Dolj (386) şi Constanţa (370).
La polul opus, pe ultima poziţie în top se află judeţul Vaslui, unde SRL-Debutant a prezentat interes doar pentru 45 de tineri. Urmează îndeaproape judeţul Călăraşi, cu 46 de SRL-uri pentru debutanţi înfiinţate până la 31 decembrie 2013, după care vine judeţul Ialomiţa, cu 64 de microîntreprinderi ale tinerilor.
Per total ţară, până la finalul anului trecut, tinerii au înfiinţat 11.005 SRL-Debutant. Dintre acestea, 159 au fost radiate între timp, iar 10.846 sunt în stare de funcţiune. Totodată, la data de 31 decembrie, erau în curs de înfiinţare 268 de SRL-D-uri.
SRL-Debutant este o modalitate mai ieftină şi mai facilă de a înfiinţa microîntreprinderi de către tinerii de până în 35 de ani. Costurile şi taxele de înfiinţare sunt zero, mai puţin un timbru fiscal de 4 lei. Pentru a îndeplini condiţiile de încadrare în SRL-D, firma nou înfiinţată trebuie să aibă minimum doi angajaţi pentru o perioadă de cel puţin trei ani de zile. Microîntreprinderea de acest tip beneficiază de scutirea de la plata contribuţiilor sociale aferente angajatorului pentru cel mult patru angajaţi.


Articole înrudite