Un nou program lansat de Ministerul Sănătăţii vrea să identifice şi să diminueze numărul cazurilor de tuberculoză multi-drog rezistentă. Din păcate, nu doar acest tip de boală rezistentă la tratament cât şi tuberculoza nerezistentă pun în continuare probleme.
„Tuberculoza reprezintă încă în România o problemă de sănătate publică. Şi Galaţiul are această problemă, deoarece se situează pe un nemeritat loc trei la nivel naţional în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei. Nu faptul că avem tuberculoză ne îngrijorează, ci că reţeaua de monitorizare şi urmărire a tuberculozei este deficitară atât în ceea ce priveşte resursa umană , avem un număr insuficient de medici, cât şi prin faptul că, la nivelul municipiului Galaţi, nu mai avem niciun dispensar TBC. Cele două dispensare care au existat nu mai sunt. Unul a fost desfiinţat prin retrocedarea clădirii iar celălalt a fost evacuat din pricina clădirii, care nu mai prezenta siguranţă. A fost mutat la nivelul Spitalului TBC, unde funcţionează în condiţii cvasinormale. Pe viitor ar trebui să se aibă în vedere soluţionarea acestei probleme”, a declarat dr. Valentin Boldea, director DSP Galaţi.
30 de gălăţeni cu tuberculoză multi-drog rezistentă
Ministerul Sănătăţii a lansat un nou program legat de tuberculoză, este vorba de Planul Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România. „Prin acest program Ministerul Sănătăţii vrea să identifice cazurile de tuberculoză multi-drog rezistente, care, în momentul de faţă, au început să fie din ce în ce mai numeroase. Numai în anul 2011 la nivelul judeţului Galaţi înregistram un număr de 30 de pacienţi cu TBC multi-drog rezistentă. Această rezistenţă la tratamentul tuberculostatic apare din pricina mai multor factori, dar, în general, este cauzată de întreruperea tratamentului de către pacienţi. Ştim că tuberculoza reprezintă o boală a sărăciei iar majoritatea pacienţilor provin din clase sociale defavorizate, cu multiple probleme sociale, la care se adaugă de multe ori şi consumul de alcool. Toate aceste aspecte legate de situaţia socială îi determină să renunţe la a urma tratamentul cât timp le este recomandat. Renunţarea la tratament şi faptul că nu mai există comunicare între medicii specialişti în domeniu şi medicii de familie, la care se adaugă şi neimplicarea autorităţilor locale sunt tot atâţia factori care duc la apariţia acestor cazuri”, a mai precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.