În perioada 10-14 octombrie 2022, Biroul Teritorial Galaţi a organizat evenimentul „Zilele porţilor deschise la Avocatul Poporului”, prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea instituţiei la nivel naţional.
La întâlniri au participat 150 de studenţi la specializările drept şi administraţie publică din cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Aceştia au avut posibilitatea familiarizării cu specificul activităţii Avocatului Poporului în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice.
Creată prin Constituţia din 1991, revizuită în anul 2003, ca o noutate în viaţa juridico-statală din România, instituţia Avocatul Poporului a fost înfiinţată practic şi a început să funcţioneze după adoptarea legii sale organice, în anul 1997. Avocatul Poporului este organizat şi funcţionează în România exercitând un mandat general de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora în special cu autorităţile publice, valorificând tradiţia şi experienţa clasicului Ombudsman vest-european.
Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile fie din oficiu, fie la cererea persoanelor lezate în drepturile şi libertăţile lor, în limitele stabilite de lege. Constituţia obligă autorităţile publice să asigure Avocatului Poporului sprijinul necesar în exercitarea atribuţiilor sale.
Pentru realizarea rolului său constituţional şi legal, Avocatul Poporului primeşte, examinează şi soluţionează petiţiile adresate de orice persoană fizică, fără deosebire de cetăţenie, vârstă, sex, apartenenţă politică sau convingeri religioase.
Pentru a facilita accesul tuturor cetăţenilor atât din zonele urbane, cât şi din zonele rurale la instituţia Avocatul Poporului, la nivel teritorial au fost înfiinţate 15 birouri, care îşi desfăşoară activitatea pe raza teritorială de competenţă jurisdicţională a curţilor de apel.