O informaţie se rostogoleşte de câteva zile pe reţelele sociale conform căreia prostituţia ar fi fost introdusă printre activităţile legale din România odată cu actualizarea codurilor CAEN, de la 1 ianuarie 2025.
Noua clasificare europeană a CAEN-urilor în vigoare de anul acesta, pe care şi România a transpus-o, detaliază acest CAEN şi, într-adevăr, în varianta iniţială, prostituţia este inclusă printre activităţi. Este important de precizat însă că acest lucru nu înseamnă de facto o legalizare a meseriei în România, ci doar permite acest CAEN în ţările în care meseria este legală. Practic, instituţiile româneşti au transpus legislaţia europeană cuvânt cu cuvânt, copy-paste, fără să ţină cont de legislaţia românească pentru ca mai apoi să vină cu precizări.
Registrul Comerţului (ONRC) a confirmat indirect faptul că prostituţia se regăseşte printre noile coduri CAEN valabile de la 1 ianuarie 2025, dar clarifică faptul că prostituţia nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerţului întrucât nu este legalizată în România.
„Cu privire la afirmaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la introducerea prostituţiei ca obiect de activitate al unei firme, precizăm că aceasta nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerţului întrucât nu este legalizată în România. Clasificarea activităţilor din economia naţională nu a fost elaborată de către Ministerul Justiţiei şi nici de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), ci de către Institutul Naţional de Statistică (INS), instituţie care urmează să facă publice şi Notele explicative pentru CAEN Rev.3. ONRC, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, doar înregistrează obiectul de activitate al persoanelor juridice şi al persoanelor fizice (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) care solicită înregistrarea în registrul comerţului. Informaţii suplimentare cu privire la încadrarea corectă a activităţilor economice în structura CAEN Rev.3, precum şi referitoare la corespondenţa CAEN Rev.2 - CAEN Rev.3 puteţi afla adresându-vă Institutului Naţional de Statistică (https://insse.ro/cms/). Subliniem importanţa ca toţi reprezentanţii mediului de afaceri să se bazeze pe informaţiile furnizate prin intermediul instituţiilor şi autorităţilor publice”, se arată într-un comunicat de presă al Registrului Comerţului.
Ministerul Justiţiei transmite că activităţile nepermise de legislaţia natională nu pot intra în sfera celor codificate în România, dar nu explică foarte clar dacă prostituţia este inclusă printre activităţile date de noile coduri CAEN.
„Având în vedere solicitările primite din partea reprezentanţilor mass-media cu privire la actualizarea Clasificării Activităţilor din Economia Naţională, precizăm că activităţile codificate în România sunt cele strict prevăzute de legislaţia în vigoare. În acest sens, activităţile nepermise de legislaţia naţională nu pot intra în sfera celor codificate în România. Precizăm că actualizarea claselor CAEN nu a fost făcută de Ministerul Justitiei sau de ONRC, ci este aprobată prin ordinul Preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 377/17.04.2024 privind actualizarea Clasificării Activităţilor din Economia Naţională – CAEN”, a transmis Ministerul Justiţiei.
Astfel, pe unele site-uri, de specialitate precum caen.ro, apărea descrierea noului cod CAEN 9699 care include şi prostituţia, ca mai apoi această activitate să fie tăiată (vezi galeria de imagini).
Noul cod CAEN 9699 indicat de site-urile respective include următoarele activităţi:
- activităţi astrologice şi spirituale
- activităţi sociale (de exemplu, servicii de escortă, servicii de întâlniri, servicii de birou de căsătorii)
- furnizarea sau aranjarea de servicii sexuale, organizarea de evenimente de prostituţie sau operarea de stabilimente de prostituţie
- servicii de îngrijire a animalelor de companie (de exemplu, cazare, îngrijire sau dresaj pentru animale)
- operarea de adăposturi pentru animale de companie abandonate
- organizaţii genealogice
- activităţi de tatuare şi piercing
- activităţi ale lustruitorilor de pantofi, portarilor, parcagiilor etc.
- operarea de maşini de servicii personale cu monede (de exemplu, cabine foto, maşini de cântărit sau dulapuri)
- operarea de automate foto pentru imprimarea fotografiilor din înregistrări electronice (de exemplu, din telefon, carduri de memorie, stick-uri USB)
- activităţi de întâlniri şi alte activităţi de networking rapid
- activităţi ale artiştilor tatuatori, folosind substanţe biologice (de exemplu, henna) pentru decorare temporară
- activităţi de şoptire la cai
- activităţi de îngrijire a casei
- activităţi ale planificatorilor de nunţi.
Al treilea punct, respectiv „furnizarea sau aranjarea de servicii sexuale, organizarea de evenimente de prostituţie sau operarea de stabilimente de prostituţie” a stârnit o mulţime de discuţii, în condiţiile în care prostituţia nu mai este infracţiune din 2014. Conform Codului Penal care a intrat în vigoare în 2014, prostituţia a devenit contravenţie, nu infracţiune, astfel că este sancţionată doar cu amendă, scrie avocatnet.ro, care aminteşte că în 2009, o comisie prezidenţială a realizat un raport privind riscurile sociale si demografice ale României, intitulat „Riscuri şi inechităţi sociale”, prin care recomanda legalizarea prostituţiei.
Totuşi, principalele instituţii româneşti care reglementează codurile CAEN, respectiv Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Registrul Comerţului (ONRC), nu indică în niciun fel introducerea prostituţiei printre activităţile reglementate de codurile CAEN. Pe site-urile lor, CAEN-ul cu pricina este nemodificat faţă de versiunea de anul trecut. Ele nu detaliază însă activităţile reglementate de codul 9699.
Pe site-ul INS pot fi văzute şi noile coduri care sunt în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Noul cod 9699, care ar fi prevăzut activităţi legate de prostituţie, este de fapt vechiul cod 9609, fără nicio modificare sau adăugire, arată instituţia.
INS a mai transmis că „Detalierea codurilor CAEN Rev.3, mai exact notele explicative vor fi disponibile spre jumatatea anului 2025”.