24 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preţioase stampe japoneze expuse la Teatrul muzical gălăţean (FOTO)
Preţioase stampe japoneze expuse la Teatrul muzical gălăţean (FOTO)

O părticică din patrimonial cultural japonez este prezentat pentru gălăţeni prin prima expoziţie de stampe Ukiyo-e, pe tema teatrului kabuki. Deschiderea evenimentului a fost sâmbătă, 15 octombrie 2022, în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”, chiar înaintea operetei „Ţara surâsului”, a cărei poveste se desfăşoară în Imperiul „Soarelui Răsare”.

Discursurile oficiale au avut parte de o prezenţă selectă precum directorul teatrului, Teodor Niţă, alături de directorul Muzeului Brukenthal, Alexandru Constantin Chituţă, care este şi curatorul expoziţiei. Numeroşii participanţi l-au cunoscut pe proprietarul colecţiei, avocatul bucureştean George Şerban, care s-a declarat încântat de spaţiul expoziţional care găzduieşte colecţia sa, ce cuprinde piese extrem de valoroase. George Şerban, dând glas pasiunii sale pentru artă, a făcut o prezentare a celor peste 100 de lucrări, xilogravuri şi cărţi, cele mai multe fiind extreme de valoroase, având preţuri cu "cinci zerouri".

Expoziţia a debutat în 2018 la Teatrul Naţional din Bucureşti şi are ca temă teatrul kabuki. Pentru artiştii japonezi, importante erau costumele, măştile, dar mai ales personalitatea actorilor. Autorii stampelor sunt nume de importanţă naţională şi mondială ca Hokusai, Sharaku, Buncho, Kiyomasu sau Kiyonabu, liderul şcolii Torri. Lucrările sunt datate încă din secolul XVII, marcând începuturile teatrului kabuki din zona Kyoto, unde existau trupe care prezentau dansuri religioase.

Interesantă este şi tehnica folosită, gravură pe lemn de cireş, Ukiyo-e sau cum se numeşte în limba japoneză, „imagini ale lumii plutitoare”. Prin aceste xilogravuri au devenit populare subiecte din lumea divertismentului, femei frumoase, actori, peisaje, dar şi mituri, legende şi evenimente istorice.

La vernisaj au fost prezenţi Gheorghe Andreescu, preşedintele filialei UAP Galaţi, directorul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, părintele Cosmin Ilie, cadre didactice de la Facultatea de Arte Galaţi, dar şi conferenţiarul Bogdan Maximovici de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓


Articole înrudite