23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
26 de ani de la aducerea la Galaţi a moaştelor Sfântului Apostol Andrei (FOTO)
26 de ani de la aducerea la Galaţi a moaştelor Sfântului Apostol Andrei (FOTO)

În Duminica a 21-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galaţi.
În fiecare an, zilele de 16 şi 17 octombrie reprezintă momente de mare profunzime duhovnicească pentru Eparhia Dunării de Jos, întrucât în aceste zile, acum 26 de ani, Sfântul Apostol Andrei a binecuvântat poporul de la Galaţi prin venirea sfintelor sale moaşte.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în data de 16 octombrie 1996, la ceas de Vecernie, ajungeau la Galaţi moaştele primului apostol al lui Hristos, ocrotitorul Galaţiului şi al întregii eparhii, dar şi ocrotitor spiritual al României.
Plini de evlavie, de bucuria şi de entuziasm, credincioşii de la Dunăre au întâmpinat atunci Sfintele Moaşte ale Sfântului Andrei, venite la Galaţi de la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, după ce acolo au stat câteva zile mângâind şi oferind ajutor sutelor de mii de credincioşi din întreaga ţară.
În fiecare an, în zilele de 16 şi 17 octombrie în Arhiepiscopia Dunării de Jos sunt oficiate slujbe speciale şi sunt rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu de slujitorii şi credincioşii acestei eparhii, prin mijlocirea şi ajutorul Sfântului Apostol Andrei.
La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.
Pe tot parcursul zilei, credincioşii au avut posibilitatea de a se închina la racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, aflată în patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale.
În cadrul slujbei, tânărul Andrei Tudor Milea a fost hirotonit întru diacon.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre alegerea Sfântului Andrei la apostolat, misiunea acestuia de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu şi aducerea sfintelor lui moaşte la Galaţi în urmă cu 26 de ani.
În partea a doua a omiliei, ierarhul locului a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca în care ni se prezintă una dintre cele mai frumoase pilde rostite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi anume Pilda Semănătorului.
"Este o legătură profundă între inima biologică şi inima spiritualizată în care intră Cuvântul lui Dumnezeu prin Evanghelie, Vestea cea Bună, şi adăugând rugăciune mereu şi cuvântul bun ne îmbunătăţim imediat şi ne curăţim inima. Dacă acceptăm Spovedania, curăţirea de păcate şi Sfânta Împărtăşanie atunci nu suntem numai roditori, ci devenim fericiţi precum ne doreşte Mântuitorul care ne spune: «Fericiţi cei curăţi cu inima, că aceea vor vedea pe Dumnezeu» (Matei 5, 8). Văzătorii lui Dumnezeu sunt sfinţii şi primul sfânt este Sfântul Andrei, Sfântul Filip, toţi martirii, Sfânta Cuvioasă şi atâţia sfinţi necunoscuţi", a spus ierarhul Dunării de Jos.
La momentul cuvenit, mai mulţi copii au primit Sfânta Împărtăşanie.
Întrucât s-au împlinit 100 de ani de la momentul încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Alba Iulia ca regi ai României Mari, iar Majestăţile Lor sunt ctitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba Parastasului pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii acestui locaş de cult.
La final, Părintele Arhiepiscop i-a binecuvântat pe credincioşi şi i-a invitat în parcul Reşedinţei Arhiepiscopale pe toţi copiii împreună cu părinţii lor la o agapă.
Din anul 1992, Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale şi al municipiului Galaţi, iar din data de 14 noiembrie 2001, prin hotărârea Sfântului Sinod alBisericii Ortodoxe Române, este ocrotitorul spiritual al României.O părticică din moaştele sale se află permanent la închinare în racla din Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos, iar momentul trecerii Sfintelor sale moaştepe la Galaţi, la puţin timp după acest eveniment, a fost pictat în pronaosul Catedralei.
În noiembrie 2002, Înaltpreasfinţitul Părinte Mihail, Arhiepiscopul ortodox al Vienei şi Mitropolit al Austriei şi Ungariei, sosit la Galaţi ca reprezentant al Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarh Ecumenic de Constantinopol, a dăruit Eparhiei Dunării de Jos cea mai mare părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei „Protoclitul“ existentă în Europa, în afara sfintei relicve de la Patras, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓


Articole înrudite