Dragobetele reprezintă pentru români simbolul dragostei, fiind identificat cu zeul iubirii în mitologia greacă, Eros, şi cu zeul dragostei în mitologia romană, Cupidon. În tradiţia populară, se spune că Dragobetele era întocmai fiul babei Dochia şi era reprezentat ca un tânăr chipeş, voinic şi extrem de iubăreţ care influenţa în bine viaţa celor pe care îi întâlnea. El ar fi fost zeul dragostei şi al bunei dispoziţii, fiind perceput ca un fecior frumos şi iubăreţ foc, care le făcea pe fete să-şi piardă minţile.
O altă legendă de ziua iubirii spune că Dragobete s-a numit iniţial Dragomir, ce simboliza zeul iubirii. Pentru că nimeni nu ştia cine este tatăl lui, se zvonea că ar fi fost zămislit chiar de Duhul Muntelui, în timpul împreunării cu Dochia, când acesta s-a transformat în ceaţă. La naştere, Dragobete a avut patru ursitoare generoase, care i-au oferit daruri din cele mai alese. Prima ursitoare a fost Primăvara, care i-a oferit iubire. A doua a fost Vara, care i-a dăruit dulceaţa fructelor şi căldura dragostei. A treia ursitoare a fost Toamna, care i-a dat un fluier pentru a înveseli oamenii cu cântecele lui, iar a patra a fost Iarna, care i-a dăruit o îmbrăcăminte albă, imaculată, cu sclipiri de diamante. Cingătoare i-a dat un brâu roşu cusut cu perle. Straiul era conceput astfel încât creştea odată cu flăcăul, rămânând alb ca neaua, oricât l-ar fi purtat. Cu aceste daruri, Dragobete reuşea să seducă fiecare fată care îi ieşea în cale, motiv pentru care a devenit un simbol al dragostei şi al iubirii. Mai târziu, când s-a transformat într-un tânăr fecior, Dragobete a mers în munţi unde a învăţat totul despre plante şi animale.
Astfel, el a devenit, în credinţa populară, şi stăpânul păsărilor şi al plantelor. De asemenea, se spune că după ce şi-a îndeplinit sorocul, Dragobete a fost transformat de Baba Dochia, într-o plantă numită Năvalnic, plantă care renaşte primăvara în toate poienile şi care se foloseşte pentru descântece de dragoste şi pentru tratarea rănilor, de unde şi denumirea populară a sărbătorii de Dragobete – „Năvalnicul”. (sursa Libertatea)
Articole similare: Spectacol de excepţie de Dragobete, la Galaţi! Intrarea este LIBERĂ