Dacă nu a găsit încă soluţii pentru rezolvarea problemei căldurii în Galaţi, primarul Dumitru Nicolae a găsit soluţia înlocuirii agentului termic primar folosit de Apaterm pentru producerea apei calde şi a căldurii. Este vorba de folosirea deşeurilor ca materie primă pentru producerea apei calde şi a căldurii, modalitate folosită şi în Suedia şi pe care primarul Nicolae a studiat-o la faţa locului, cu ocazia vizitei făcute recent într-un oraş suedez cu 150.000 de locuitori, a cărui încălzire este asigurată cu ajutorul combustibilului produs în urma arderii deşeurilor. Primarul Nicolae este optimist şi susţine că proiectul va fi finalizat peste 2 ani şi la Galaţi, deşi edilul şef al urbei a spus că implementarea acestuia nu va însemna că locuitorii oraşului vor plăti mai puţin ca acum pentru apa caldă şi căldura consumate.
Primarul Dumitru Nicolae susţine că o firmă suedeză specializată este dispusă să investească 100 de milioane de euro pentru construirea instalaţiei care va „arde” deşeurile rezultate din Galaţi şi din Brăila, urmând ca ulterior firma respectivă să îşi recupereze investiţia. „O să aşteptăm ca ei (n.r. - firma din Suedia) să vină cu proiectul, pentru a da o hotărâre de Consilu Local. Este vorba de un parteneriat public-privat, în care Primăria va pune la dispoziţie terenul unde se va construi instalaţia”, a declarat Dumitru Nicolae.
Primarul şi-a exprimat speranţa că până la sfârşitul anului va fi aprobată hotărârea de Consiliu Local, urmând ca în decurs de 2 ani de la semnarea actelor lucrările să fie gata. Deşi gălăţenii nu ar avea vreun avantaj de pe urma derulării noului proiect, în sensul că nu vor plăti mai puţin pentru ceea ce consumă, implementarea proiectului va avea totuşi anumite consecinţe. Astfel, primarul Dumitru Nicolae susţine că nu va mai fi nevoie de Electrocentrale. Cât despre Apaterm, societatea ar urma să funcţioneze mai departe, pentru că este nevoie de un distribuitor al agentului termic produs în urma arderii deşeurilor. Primarul Nicolae susţine însă că punerea în practică a proiectului de către firma suedeză ar necesita şi reabilitarea reţelei de termoficare a Apaterm, operaţiune care ar costa în jur de 100 de milioane de euro. Cât despre sursa celor 100 de milioane de euro, primarul Nicolae a identificat-o rapid: Guvernul Boc.