502 incendii au dat bătăi de cap pompieriulor gălăţeni anul trecut. Putem vorbi de o scădere faţă de anul 2012, când au fost înregistrate 506. Rata incendiilor a fost de 71,48 la 100.000 de locuitori, respectiv 99,417 la 1.000 kmp, în scădere cu 26,21%. Informaţiile, provenite din bilanţul ISU Galaţi, arată însă că principala cauza de generare a incendiilor este una extrem de periculoasă: fumatul.
„Cea mai frecventă cauză de incendiu a fost fumatul (38,89%), celelalte cauze fiind generate de instalaţii electrice defecte (16,67%), acţiunea intenţionată (12,04%), focul deschis (7,41%), coş, burlan de fum defect sau necurăţat (5,56%), jocul copiilor cu focul (4,63%), mijloace de încălzire nesupravegheate şi nerespectarea normelor pe timpul efectuării operaţiilor de sudură (2,78% pentru fiecare), aparate electrice sub tensiune, cenuşă, jar şi scântei de la sistemele de încălzire şi focul deschis în spaţii închise (1,85% pentru fiecare), sisteme de încălzire defecte, scurgeri (scăpări) de produse inflamabile, defecţiuni tehnice de exploatare şi accident urmat de incendiu (0,93% pentru fiecare). Nu au fost înregistrate incendii a căror cauză nu a putut fi determinată sau sunt în curs de stabilire”, a precizat mr. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.
Autospeciale defectate de hârtoape
În anul 2013, pe teritoriul judeţului Galaţi au avut loc 23 de intervenţii la incendii de vegetaţie uscată. Acţiunile desfăşurate la incendiile de vegetaţie de către serviciile profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă ocupă o pondere de 0,55% din totalul general al intervenţiilor, în scădere cu 86,62% faţă de anul 2012. Cele mai multe arderi necontrolate au avut loc începând cu luna iunie şi până în luna noiembrie. „Având în vedere faptul că majoritatea arderilor necontrolate se manifestau pe suprafeţe de teren foarte mari, în foarte multe situaţii s-a intervenit cu personalul din turele de serviciu care asigurau permanenţa la domiciliu, deoarece mai multe incendii se manifestau concomitent. La toate aceste incendii de vegetaţie uscată, pentru a putea reduce timpul de răspuns, a fost necesară deplasarea autospecialelor cu apă şi spumă pe terenuri denivelate şi fără căi de acces practicabile, provocând astfel apariţia unor defecţiuni la autospeciale”, a mai precizat mr. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.
Acţiunile desfăşurate de subunităţile proprii de intervenţie, serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă ocupă o pondere de 10,66% din totalul general al intervenţiilor desfăşurate, reprezentând a doua grupă de intervenţii ca număr, şi s-au produs, după cum urmează: 64,86% la gospodării ale populaţiei şi 35,14% la agenţii economici şi instituţii.
De remarcat este că, pe fondul scăderii pe ansamblu a numărului de incendii, faţă de anul 2012, se înregistrează o diminuare cu 13,25% a numărului de incendii la gospodăriile cetăţeneşti, de la 332 la 288.