27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fostul prefect Bocăneanu, eliberat după ce a fost „uitat” în arest
Fostul prefect Bocăneanu, eliberat după ce a fost „uitat” în arest

Situaţie de-a dreptul bizară. Vineri, Emanoil Bocăneanu, fostul prefect de Galaţi, a fost pus în libertate de magistraţii Curţii de Apel Galaţi. Asta după ce avocaţii lui Bocăneanu au contestat măsura prelungirii arestului preventiv, care nu fusese luată la timp. De fapt, clientul lor era liber de pe data de 5 iunie. Reamintim că Bocăneanu fusese arestat, din nou, pe data de 7 mai, deoarece încălcase condiţiile controlului judiciar, din cauza de corupţie în care era cercetat de anul trecut. Şi nu îl încălcase oricum. Bocăneanu părăsise localitatea pentru a se întâlni la Brăila cu un asasin plătit căruia îi ceruse să îl scape de denunţătoarea din dosarul de corupţie. Mandatul de arestare preventivă de pe 7 mai, dat în camera preliminară, avea valabilitatea 30 de zile.
„Instanţa s-a pronunţat iniţial în camera preliminară pe data de 7 mai, când a dispus confirmarea arestării preventive. În camera preliminară, arestarea preventivă nu poate depăşi 30 de zile. Instanţa a fixat următorul termen de verificare a arestării preventive pe 6 iunie. Adunate, bob cu bob, şi prima zi şi ultima zi, ies 31 de zile. Pe 5 iunie arestarea a încetat de drept. La chestiunea asta a concurat, repet, şi legislaţia, care a fost schimbată şi care nu este suficient clarificată şi cunoscută, a concurat calculul greşit al instanţei şi vigilenţa puţin mai scăzută a Parchetului. Până la urmă s-a ajuns la rezultatul firesc, ca Bocăneanu să fie pus în libertate. El de pe 5 iunie a stat în plus în arest preventiv. Avocaţii lui au sesizat şi doar mă mir că a durat aşa de mult să fie pus în libertate. În mod firesc, contatându-se că expirase arestarea preventivă, el trebuia, la o zi, maxim două, să fie pus în libertate, nu pe 27 iunie. Judecând la rece şi strict procedural, perioada asta în care a stat închis este foarte lungă deoarece îi expirase arestarea. El acum nu mai are nicio restricţie”, a spus Gigel Potrivitu, avocat şi fost procuror.

Camera preliminară i-a „ameţit”

Gigel Potrivitu crede că şi apariţia în practică a camerei preliminare i-a bulversat pe cei care trebuia să nu uite când îi expiră mandatul lui Bocăneanu. „Este o chestiune care derivă, din punctul meu de vedere, din recentele modificări legislative. Apariţia acestei instituţii, numită camera preliminară, a creat confuzii şi a bulversat activitatea judiciară. Camera preliminară este locul unde părţile pot să invoce anumite nereguli sau probe obţinute nelegal. În fapt nu se întâmplă nimic, în schimb inculpaţii arestaţi stau în această poziţie fără să se întâmple ceva. A început să se întâmple ca instanţele să calculeze greşit perioadele în care trebuie să dispună menţinerea arestării preventive. Se întâmpla şi ca Parchetul să scape din vedere această situaţie şi, la fel, se întâmplă ca şi locul de detenţie, respectiv Evidenţa, din cauza acestei proceduri, să omită să sesizeze instanţele în legătură cu iminenţa expirării arestării preventive”, a mai spus Potrivitu.
A fost un şir de erori care au dus la apariţia unei gafe. „Nu ştiu dacă la nivelul Ministerului de Justiţie putem vorbi de o anchetă internă. Există însă Consiliul Superior al Magistraturii, există inspectori judecătoreşti care pot face un control vizavi de această situaţie. Se pot autosesiza. Dar responsabilitatea e a mai multor entităţi. Din prisma faptului că un om a stat arestat peste 20 de zile în plus este o gafă. Din prisma faptului că pentru o persoană arestată preventiv s-a uitat să îi fie prelungit mandatul este o altă gafă, dar în sens invers”, a mai spus Gigel Potrivitu.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi