24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Marinela Dobrea, fostul director al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi, a fost condamnată la trei ani de închisoare, dar cu suspendare, în dosarul de corupţie în care este judecată de mai bine de doi ani. Dobrea a fost judecată alături de alte şapte persoane pentru prejudicierea instituţiei cu aproape 700.000 de lei, după ce s-a descoperit că aceasta achiziţionase diverse bunuri la preţuri supraevaluate. Este vorba de încălţăminte şi cazarmament pentru copii, dar procurorii anticorupţie i-au trecut în cont Marinelei Dobrea şi favorizarea anumitor societăţi atunci când s-a desfăşurat procedura de achiziţii publice pentru servicii de întreţinere, curăţenie şi pază. Alături de Dobrea a ajuns pe lista inculpaţilor şi fiica sa, Lucia Raluca Dobrea, printre acuzaţii numărându-se abuzul în serviciu, spălarea de bani şi falsul, dar şi neglijenţa în serviciu.
Reîncadrată pe funcţia de director
În ciuda numeroaselor capete de acuzare, Marinela Dobrea a reuşit să dea o lovitură de imagine şi să obţină reîncadrarea sa pe funcţia de director al DGASPC Galaţi, în urma unei decizii surprinzătoare a Tribunalului Mureş. Mai mult decât atât, Dobrea a obţinut şi daune morale de 5.000 de lei, dar şi plata retroactivă a salariului din 26 februarie 2009, atunci când Consiliul Judeţului Galaţi a demis-o din funcţie, până la începutul acestui an, ceea ce ar însemna ca fostul director să încaseze peste 30.000 de euro. Avocatul Marinelei Dobrea ne-a declarat că este dezamăgit de modul în care s-a desfăşurat procesul fostului director DGASPC Galaţi. “Nu ni s-a admis nicio probă în apărare. Pronunţarea hotărârii nu s-a amânat decât două zile, deşi cred eu că două săptămâni ar fi fost mai bine, ţinând cont de complexitatea dosarului”, susţine avocatul Gigel Potrivitu.
Condamnată cu suspendare
Vineri, 29 iunie, Tribunalul Galaţi a finalizat dosarul de corupţie, Marinela Dobrea fiind condamnată pentru fiecare acuzaţie adusă de procurorii anticorupţie. Fostul director a primit doi ani şi opt luni de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. Aceeaşi pedeapsă i-a fost aplicată şi pentru folosirea şi prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, la care se mai adaugă o pedeapsă de patru luni de închisoare pentru fals intelectual. Cu toate acestea, Marinela Dobrea a fost condamnată în final la doar trei ani de închisoare, iar pedeapsa a fost suspendată sub supraveghere. Decizia instanţei este trasă la indigo în cazul fiicei fostului director, Lucia Raluca Dobrea, găsită vinovată pentru spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi neglijenţă în serviciu.
Achitată pentru neglijenţă în serviciu
Alături de Marinela Dobrea au mai fost condamnaţi Alina Ştefania Radu (doi ani şi opt luni) pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, Lenuţa Bălan (doi ani şi şase luni) pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, Adrian Serghe (cinci luni) pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Alţi doi angajaţi ai DGASPC Galaţi au fost găsiţi vinovaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi neglijenţă în serviciu, fiind vorba de Sandor Borsos (patru luni) şi Iulian Caranfil Mitincu (un an şi zece luni), pedepsele în cazul celor şase persoane amintite anterior fiind suspendate condiţionat. Singura care a scăpat de condamnare este Carmen Ambrinoc, achitată de instanţă după ce fusese trimisă în judecată pentru neglijenţă în serviciu.
Obligaţi să restituie peste 700.000 de lei
Chiar dacă a primit pedepse cu suspendare, lotul Dobrea nu a scăpat de obligaţia de a restitui banii „sifonaţi” de la DGASPC Galaţi. Astfel, Marinela Dobrea, fiica sa, Lucia Raluca Dobrea, Alina Ştefania Radu, Sandor Borsos, Lenuţa Bălan, Caranfil Iulian Mitincu şi Adrian Serghe au fost obligaţi să plătească despăgubiri civile de 691.362 de lei către Direcţia pentru Protecţia Copilului Galaţi, dar şi 1.774,96 euro Ministerului Finanţelor Publice prin Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE. Judecătorii au menţinut astfel şi sechestrul pe un teren de 500 de metri pătraţi şi o casă de locuit din comuna Vânători, dar şi asupra unui apartament din Galaţi, aparţinând Marinelei Dobrea. Este de aşteptat ca atât DNA Galaţi, cât şi o parte din condamnaţi să atace hotărârea la Curtea de Apel Galaţi.


Articole înrudite