15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Forma unui asteroid, determinată la Observatorul Astronomic Galaţi
Forma unui asteroid, determinată la Observatorul Astronomic Galaţi

La Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a fost determinată, în luna noiembrie, forma asteroidului 7986 Romania pe baza unor observaţii astronomice şi analiza datelor obţinute. Determinările au fost realizate de către echipa formată din Ovidiu Tercu, coordonatorul Secţiei Planetariu/Observatorul astronomic din cadrul muzeului gălăţean şi Andrei-Marian Stoian, elev la Seminarul Teologic "Sfântul Apostol Andrei" Galaţi, acesta fiind şi membru al Astroclubului "Călin Popovici" din cadrul complexului muzeal.
În luna aprilie 2018, asteroidul 7986 Romania a fost la opoziţie acest lucru permiţând observarea lui toată noaptea. Echipa gălăţeană a realizat patru nopţi de observaţii fotometrice, necesare pentru obţinerea unor curbe de lumină. Folosind aceste curbe de lumină, în primă fază s-a putut determina perioada de rotaţie a asteroidului în jurul axei proprii, care este de aproximativ 5 ore. Mai departe, pe baza acestor curbe de lumină s-a putut determina şi modelul 3D al asteroidului 7986 Romania. Acest asteroid a fost descoperit de către astronomul Schelte J. Bus la Siding Spring Observatory din Australia pe data 1 martie 1981. Denumirea asteroidului 1981 EG15 drept 7986 Romania a devenit oficială în luna mai 2012, cu ocazia conferinţei Asteroids, Comets, Meteors de la Niigata din Japonia. Propunerea a fost făcută de astronomii Mirel Birlan de la Observatorul din Paris şi Richard P. Binzel de la Massachusetts Institute of Technology.
Asteroidul 7986 Romania a fost observat pentru prima dată din România la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, în noaptea de 21 spre 22 mai 2012. Acest asteroid se găseşte în centura principală de asteroizi, situată între orbitele planetelor Marte şi Jupiter şi are o perioadă orbitală de 3,07 ani. Toate aceste observaţii astronomice şi cercetări ştiinţifice la asteroidul 7986 Romania s-au realizat în cinstea Centenarului Marii Uniri.


Articole înrudite