În urma unui control efectuat în 2012, Direcþia Generalã a Finanþelor Publice Galaþi a dispus reþinerea de la ªantierul Naval Damen a 107.000 de lei, reprezentând acciza pentru 70 de tone de motorinã. Reprezentanþii ªantierului Naval Damen au contestat raportul de control în justiþie, iar pe 14 ianuarie 2014 Tribunalul Galaþi a decis sã anuleze parþial documentul, dispunând ca Direcþia Generalã a Finanþelor Publice Galaþi sã returneze cei peste 100.000 de lei în contul firmei gãlãþene.
Hotãrârile instituþiilor financiare ºi a celor legislative locale sunt din ce în ce mai des anulate în justiþie pe motiv de nelegalitate. Un alt asemenea exemplu este taxa de poluare în valoare de 1,85 de milioane de lei, stabilitã a fi plãtitã de ArcelorMittal de cãtre Consiliul Local Galaþi, ce a fost anulatã de Curtea de Apel pe motiv cã este nelegalã. Asta în condiþiile în care consilierii locali au majorat constant taxa de poluare pentru ArcelorMittal Galaþi, de la patru milioane de lei în 2006 la aproape opt milioane de lei în 2011.
Camera de Conturi nu face excepþie de la regulã
ªi rapoartele Camerei de Conturi Galaþi au început sã fie anulate în justiþie. Cel mai recent exemplu este decizia Tribunalului Galaþi, care a hotãrât sã suspende într-o primã fazã efectele unei decizii a Camerei de Conturi luate în 2010 faþã de Biblioteca VA Urechia, dar ºi sã anuleze mai multe puncte ale raportului de control, iar în final a obligat instituþia de control financiar sã achite bibliotecii peste 3.000 de lei, reprezentând cheltuieli de judecatã. Decizia primei instanþe a fost menþinutã recent ºi de cãtre Curtea de Apel Galaþi, astfel cã la acel moment s-a consemnat o premierã, Camera de Conturi fiind obligatã sã plãteascã costurile unor verificãri, al cãror fundament nu a trecut testul de legalitate în justiþie.