28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Festivalul de Folclor, lecţie de prietenie fără frontiere
Festivalul de Folclor, lecţie de prietenie fără frontiere

Săptămâna trecută, timp d epatru zile, la Galaţi, s-a desfăşurat cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor, organizat de Consiliul Judeţului Galaţi, Consiliul Local şi Primăria municipiului Galaţi. La festival au participat peste 360 de artişti din România şi alte nouă ţări – Canada, Coreea, Cipru, Italia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovacia şi Ucraina. Seară de seară, artisştii au urcat pe scenă, atât la Casa de Cultură a Sindicatelor, cât şi pe Faleza Dunării şi în Grădina Publică din Galaţi, dar şi în municipiul Tecuci şi în comunele Valea Mărului şi Fârţăneşti.

Muzica tradiţională a ţărilor participante s-a împletit, în fiecare seară, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, unde sute de gălăţeni au venit să vadă artiştii. 

"Venim în fiecare an la Festivalul de Folclor, pentru că… este gratis şi, la 74 de ani, ce distracţie să mai am, la pensiile noastre?”, a spus, râzând, Veronica Chiriac. 

“Am fost şi la Festivalul de Fanfare, dar cel de Folclor rămâne preferatul nostru. Ne aduce aminte de vremea când eram la şcoală, că se făceau dansuri populare, aveam şi costum naţional... acum nu se mai face la şcoală şi e păcat!”, a completat-o Aurora Chiriloaie, alături de care se afla colega sa din şcoala generală, Viorica Negoiţă: “Chiar le-am zis copiilor să le fac costume populare nepoţilor, să îi duc la biserică aşa îmbrăcaţi. Costumul popular românesc şi cântecul popular românesc sunt cele mai frumoase, parcă e un fagure de miere. Păcat că tinerii nu prea mai iubesc folclorul aşa de mult”. O observaţie care, însă, nu se potriveşte celor 130 de cursanţi ai clasei de iniţiere în dansul popular, de la Centrul Cultural Dunărea de Jos, condusă de Mihaela Horujenco. "Avem copii de la 7 la 14 ani, iar cei mai buni fac parte din ansamblul Doiniţa Covurluiului", spune Mihaela Horujenco, alături de cei mai mici iubitori ai dansului popular. "Ne-am făcut prieteni aici, ne simţim ca într-o familie, iar în unele cazuri, unii din colegi chiar au rude aici, verişori, fraţi...", întăreşte David Manolescu, de 11 ani.  

Spectatorii Festivalului de Folclor au fost încântaţi şi de exoticele dansatoare ale ansamblului “Choi Sun Dance” – Coreea, sau de canadienii de la ansamblul “La R’voyure” din Canada. Românii şi moldovenii nu s-au lăsat mai prejos, dansând atât de bine, încât nu de puţine ori spectatorii s-au ridicat de pe scaune pentru a se prinde în hore. De altfel şi pentru artiştii participanţi la festival a fost o ocazie de a se simţi bine între prieteni, căci de la an la an şi de la festival la festival se leagă prietenii, au povestit şi membrii formaţiei “Hora Mare” din Cricova, oraş recomandat de conducătorul delegaţiei drept “orăşel renumit în Europa pentru zăcămintele de vin”.

Tot din dragoste pentru România, pentru români şi pentru Europa, au venit la festival şi membrii Ansamblului Academic de Dans “Sonechko” – Ucraina. “Deşi la noi în ţară situaţia este de aşa natură, că avem un vecin neeuropean care vrea să ne facă şi pe noi la fel, noi am venit, pentru a demonstra că poporul nostru este unul european şi vrem să intrăm în familia asta de oameni teferi, europeni. Am venit cu dansuri româneşti dar şi dansuri tematice, consacrate celor ucişi în război şi celor care sunt astăzi în război. Ne stăruim să arătăm ce înseamnă Ucraina, că avem dansuri româneşti şi iubim Europa”, a spus Mihail Guzun, conducătorul ansamblului “Sonechko” – Ucraina. 


Articole înrudite