16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Expoziţie regală la Muzeul de Istorie din Galaţi
Expoziţie regală la Muzeul de Istorie din Galaţi

Primăvara anului 2017 aduce în dar oraşului Galaţi o parte din Comorile Peleşului, o expoziţie în care regăsim gustul de colecţionar al Familiei Regale din România, de la Carol I la Mihai I, exponatele expuse acum făcând parte din Colecţia de artă decorativă a Castelului Peleş. Alte două comori, realizate la sfârşitul veacului XIX şi începutul celui următor, se găsesc la Galaţi; ne referim la Palatul Episcopal al Episcopiei Dunării de Jos (1897-1900) şi Catedrala Episcopiei Dunării de Jos (1906-1917), două monumente istorice şi de arhitectură, considerate ctitorii ale regilor Carol I şi Ferdinand I Întregitorul, ni se arată în comunicatul de presă transmis de Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi.
Legăturile oraşului de la Dunăre cu Castelul Peleş le regăsim, în perioada interbelică, până în Norvegia. Astfel, ministrul plenipotenţiar al României la Oslo, Dimitrie Iuraşcu, transmite, în numele Regelui Carol II (iunie 1936), o decoraţie onorifică, profesorului M. Wilberg. Gestul regelui a fost motivat de contribuţia lui Wilberg la decorarea în frescă a curţii interioare de la Castelul Peles.
La vernisajul expoziţiei Comorile Peleşului, de la Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi au fost prezenţi, alături de directorul muzeului, prof. Cristian-Dragoş Căldăraru, directorul Muzeului Naţional Peleş, dr. Narcis Dorin Ioan, directorul adjunct al Muzeului Naţional Peleş, Dr. Mircea Alexandru Hortopan, şi, aşa cum a fost prezentat de directorul muzeului, "ministrul secretar de stat în Ministerul Culturii, într-o perioada în care era nevoie de o aranjare a întregului patrimoniu naţional cultural din România", Ioan Opriş.
"Un moment deosebit pentru Galaţi, un moment deosebit pentru muzeul de istorie Paul Păltănea din Galaţi. De ce? Pentru că am adus bucuria şi comoara, parte din comoara Castelului Peleş, aici, la noi, la Galaţi. E un proiect pe care Muzeul Naţional Peleş l-a initiat acum un an de zile", a spus, deschizând vernisajul expoziţiei Comorile Peleşului, directorul Muzeului de Istorie Galaţi, prof. Cristian-Dragoş Căldăraru.
Expoziţia de artă decorativă Comorile Peleşului cuprinde două secţiuni: orfevrărie (argint, argint-aurit şi metal comun) şi ceramică. Astfel, în cadrul expoziţiei, expusă pe două etaje ale muzeului, sunt prezentate, printre altele, casete de bijuterii, figurine, sfeşnice, piese de serviciu de ceai şi cafea, precum şi o colecţie de orologerie din care amintim piese precum ceas de şemineu şi ceas de masă. De asemenea, colecţia de orfevrărie deţine căni, călimare, vase, garnituri de vase şi figurine.
"Aceste expoziţii ne sunt necesare pentru a ne înţelege, a ne însuşi, a ne accepta propria noastră istorie", a spus Ioan Opriş, care a concluziat spunând: "cât de bogaţi suntem şi nu ştim că suntem bogaţi".
Expoziţia Comorile Peleşului se poate vizita la Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi până pe 30 mai 2017.


Articole înrudite