14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
174 de elevi din judeţul Galaţi vor trece astăzi prin emoţiile primei evaluări naţionale din viaţa lor. Elevii de la Şcoala Nr. 1 Umbrăreşti, Şcoala „Petru Rareş” din Frumuşiţa, Şcoala 20 din Galaţi şi Şcoala Slobozia Conachi (împreună cu structura Izvoarele) se vor prezenta la ora 9.00 la şcolile lor pentru a demonstra că ştiu limba română şi matematică. Ei vor primi o broşură cu teste pe care o vor rezolva în 80 de minute. Vor scrie timp de 40 de minute, vor avea o pauză de 10 minute, după care, din nou, vor scrie timp de 40 de minute. Nu vor scrie pe foi de examen, ci direct în broşură, primind suplimentar doar ciorna ştampilată. Ei îşi vor completa datele personale pe această broşură, care nu va fi secretizată.
Testele nu vor fi administrate de către învăţătorii de la clasă, ci de către alte cadre didactice, fiind corectate într-un centru unic, stabilit de către inspectorii de specialitate (la Inspectoratul Şcolar Judeţean), de către o comisie din care, de asemenea, nu fac parte învăţătorii de la clasă, utilizând un caiet de itemi şi de punctaje.
Rezultatele evaluării nu vor fi făcute publice, în sensul că elevii nu vor primi note pentru ele. Ele vor fi transmise la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), care, pe baza eşantioanelor primite din ţară, va stabili nivelul de cunoştinţe, priceperi şi deprinderi pe care le deţin elevii din acest segment de vârstă.
Elevii care nu se pot deplasa la şcoală (din motive de sănătate sau altele) vor primi testul acasă, după aceeaşi procedură utilizată, în mod frecvent, la examenele naţionale.
Evaluarea se face strict eşantionat, fiind interzisă multiplicarea sau divulgarea testelor până la data încheierii întregii activităţi. Cu alte cuvinte, nicio altă şcoală nu poate susţine evaluarea aceasta înainte ca CNEE să fi încheiat examenul.
Desfăşurat pentru prima dată în ţara noastră după această metodologie (în care evaluarea seamănă cu examenele internaţionale), examenul nu urmăreşte nici ierarhizarea elevilor, nici stabilirea performanţelor individuale, ci identificarea nivelului de cunoştinţe al elevilor din acest segment de vârstă.
Reamintim că evaluările-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a pe un eşantion de elevi stabilit la nivel naţional vor avea loc în intervalul 9-23 mai, potrivit calendarului aprobat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Din eşantionul pilot fac parte 86 de şcoli pentru clasa a II-a, 136 pentru clasa a IV-a, respectiv 86 de şcoli pentru clasa a VI-a. Evaluarea la Clasa a IV-a se va desfăşura pe 9 mai, la clasa a VI-a în 16 mai, iar la clasa a II-a pe 22-23 mai.


Articole înrudite