24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Eşti prea puternic să fii condus de droguri!”
„Eşti prea puternic să fii condus de droguri!”
Este mesajul pe care medicii, poliţiştii şi specialiştii de la Centrul Antidrog vor să îl transmită gălăţenilor odată cu marcarea zilei de 26 iunie, Ziua Internaţională de luptă împotriva consumului de droguri. Reprezentanţi al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, ai Poliţiei şi ai Centrului Antidrog au organizat o conferinţă de presă pentru a marca deschiderea acţiunilor prilejuite de ziua de luptă împotriva drogurilor. Cristina Chelban, de la Centrul Antidrog Galaţi, a precizat că deocamdată 48 de gălăţeni, consumatori de droguri clasice sau etnobotanice, majoritatea bărbaţi cu vârste cuprinse între 17 şi 45 de ani,  sunt sub terapie la Centrul Antidrog din Galaţi. Totodată, s-a lansat şi spotul campaniei „Eşti prea rebel să fii condus! Eşti prea puternic să fii controlat de droguri !”. „Este vorba de un policonsum în cazul lor. Noi sperăm că mesajul acestor acţiuni pe care le realizăm în această perioadă să ajungă la cei pe care îi vizăm. Vom avea împărţire de materiale care arată riscurile consumului de droguri, vor fi concursuri, dar şi mese rotunde”, a mai precizat Cristina Chelban.
Un gălăţean plin de etnobotanice a ajuns la spital chiar de ziua antidrog
De la începutul anului, 80 de gălăţeni au ajuns la spital după ce au consumat etnobotanice faţă de 270 în tot anul 2011. Chiar ieri, de ziua Antidrog, un gălăţean ajungea la spital în stare de ebrietate şi după un consum de etnobotanice. Şi el, ca şi ceilalţi care ajung zilnic în spital în această stare, sunt puşi pe picioare după 2-3 ore. Dar nimeni nu poate şti ce se întâmplă pe termen lung. „Dacă în cazul consumului de droguri clasice care sunt de zeci de ani pe piaţă se pot şti clar care sunt efectele secundare, aici încă nimeni nu poate şti foarte exact. La noi, ca şi în restul României, principalele substanţe psihoactive consumate sunt etnobotanicele şi mai puţin drogurile clasice. Este adevărat că, faţă de anul trecut, acest consum a mai scăzut, dar încă reprezintă un lucru despre care trebuie să ne alarmăm”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi. La conferinţa de presă a participat şi cms. şef Adrian Dura, de la IPJ Galaţi. „Ne alăturăm acestei campanii de luptă împotriva consumului de droguri, deoarece prin acţiuni de prevenire limităm măcar aceste probleme. Să nu uităm că a venit vacanţa şi sperăm să le oferim tinerilor alte opţiuni care să îi distragă de la consumul de droguri”, a precizat cms. şef Adrian Dura.
Mese rotunde, dar şi o acţiune de împrăştiere a materialelor promoţionale antidrog vor avea loc în aceste zile în Galaţi, în cadrul campaniei.


Articole înrudite