15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Din cele 447 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi au fost verificate epidemiologic la început de an şcolar doar 290 de şcoli. Cele rămase necontrolate reprezintă 70% dintre comunele gălăţene, unde elevii nu au fost controlaţi de râie şi păduchi la început de an. S-a ajuns în această situaţie deoarece în zona rurală a judeţului Galaţi, acolo unde sunt cele mai mari probleme cu aceste infestări, nu există medici şcolari iar medicii de familie nu pot fi obligaţi să facă triajul epidemiologic.
„Au fost controlaţi elevii din 290 de şcoli circa 60.000 de elevi. Alte câteva sute de şcoli, până la 447, cât are în total judeţul, sunt încă neverificate. În unităţile verificate au fost depistaţi 150 de elevi cu păduchi şi 32 cu scabie, cu râie. Alţi 100 de elevi aveau angină streptococică. În toate cazurile s-au luat măsuri de îndepărtare din comunitatea şcolară a elevilor bolnavi până când se vor face bine. Elevii controlaţi sunt din oraşe ale judeţului şi 30% din comunele apropiate oraşelor. În restul de 70%, unde intră şi cele mai mari aglomerări de populaţie, unde mereu au existat mari probleme, nu s-a făcut acest control şi nici nu îi putem obliga pe medicii de familie de acolo să îl facă”, a declarat dr. Valentin Boldea, DSP Galaţi.
Medicii de familie din zona rurală fac onorific şi oficiul de medici şcolarişti, dar doar dacă au timpul necesar, deoarece triajul epidemiologic nu intră printre obligaţiile lor profesionale. Anul trecut au fost depistate peste 200 de cazuri de elevi cu păduchi în aproape tot judeţul dar acum, nefiind controlate atât de multe şcoli, nu se poate face o apreciere clară a evoluţiei. Autorităţile sanitare speră că noua legislaţie în domeniul sănătăţii va clarifica şi statutul medicilor de familie vizavi de controlul epidemiologic în mediul rural. Şi anul trecut au mai existat probleme, dar acestea erau mai mici deoarece fuseseră verificate aproape 400 de unităţi de învăţământ. În oraşul Galaţi cele mai multe cazuri de afecţiuni descoperite la triaj au fost la o şcoală din Fileşti.


Articole înrudite