14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Situaţia epidemiologică de la nivelul judeţului Galaţi nu arată prea roz, asta deoarece, chiar dacă a scăzut uşor numărul gălăţenilor îmbolnăviţi de viroze, a crescut îngrijorător numărul copiilor cu vârste între 2 şi 4 ani care suferă de pneumonii.
„Din datele pe care le aveam, date înregistrate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, reiese că 1.894 de persoane suferă de viroze respiratorii, iar 98 au făcut o formă mai gravă a bolii şi au avut nevoie de internare în spital. Cea mai afectată grupă de vârstă este cea a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. În ceea ce priveşte numărul celor care suferă de pneumonii, acesta a crescut uşor, ajungând la 252 de cazuri, iar 100 dintre ele sunt tratate în spital. Categoria de vârstă cea mai afectată este cea a copiilor între 2 şi 4 ani. Până în acest moment în Galaţi nu a fost înregistrat niciun caz de gripă şi nici nu există vreo suspiciune. La fel, nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de vreo complicaţie a virozelor sau pneumoniilor”, a prrecizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.
„Vaccinarea, cea mai eficientă măsură” nu e valabil la Galaţi
Medicii susţin în continuare că pentru prevenirea complicaţiilor care pot fi cauzate de răceli sau împotriva gripei cea mai eficientă măsură este vaccinarea antigripală. Din păcate, Galaţiul a epuizat de la sfârşitul săptămânii trecute toate cele 13.000 de doze de vaccin antigripal cu distribuţie gratuită. Numai că populaţia nu pare a fi extrem de doritoare a se vaccina. Dacă, în alţi ani, cum se termina prima tranşă de vaccin antigripal, pacienţii ce aveau dreptul la imunizare gratuită stăteau pe capul medicilor, întrebându-i când vine următoarea tranşă, acum lucrurile nu mai stau deloc aşa.
„Se pare că deocamdată această primă tranşă de vaccin antigripal gratuită distribuită de Ministerul Sănătăţii a fost eficientă ca şi număr. Asta deoarece, din peste 200 de medici de familie, doar 2 au spus că ar fi mai avut nevoie de câteva doze pentru câţiva pacienţi, care doreau şi ei imunizarea. În rest, nu au fost solicitări. Cred că vremea destul de bună de până acum, dar şi faptul că nu a apărut gripa, au dus la astfel de situaţii. Oamenii nu mai percep vaccinarea antigripală ca o necesitate chiar dacă, probabil, după apariţia primelor cazuri de gripă, situaţia va fi alta”, a precizat directorul DSP Galaţi.


Articole înrudite