27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Doar 7.600 din 150.000 de gălăţence eligibile şi-au făcut testul Papanicolau
Doar 7.600 din 150.000 de gălăţence eligibile şi-au făcut testul Papanicolau

În cei doi ani de când Ministerul Sănătăţii oferă, prin Programul naţional de depistare a cancerului de col uterin, posibilitatea efectuării de analize gratuite, numărul beneficiarelor din Galaţi a ajuns la doar 7.600. Dacă ţinem cont că la nivelul întregului judeţ sunt eligibile a beneficia gratuit de testul Papanicolau circa 150.000 de femei, numărul celor care au intrat până acum în program nu pare prea mare. Din fericire, acest program se va mai întinde încă trei ani de zile, aşa că lucrurile ar putea să se schimbe. Poate că ritmul de desfăşurare a fost mai lent şi din cauza faptului că în judeţul Galaţi aceste teste se pot face doar la trei unităţi sanitare. Este vorba de Spitalul CFR din Galaţi, Maternitatea „Buna Vestire” şi Spitalul Tg. Bujor. Spitalul Clinic de Urgenţă şi Spitalul din Tecuci nu au intrat nici până acum în acest program, deşi sunt unităţile sanitare care au cea mai mare adresabilitate. Anul trecut poate că programul şi indirect numărul pacientelor a scăzut faţă de 2012 deoarece finanţarea a fost mult mai mică.
„Dacă în 2013 puteam vorbi de o subfinanţare a Programului naţional de depistare a cancerului de col uterin, în 2014, dimpotrivă, sumele alocate sunt mult mai mari. Am primit pentru acest an 352.000 de lei, adică cam de trei ori mai mult decât anul trecut. Din 2012 până acum, în acest program au fost testate gratuit 7.603 femei iar după ce ni s-au alocat aceşti bani sperăm să ajungem la 15.000 de femei testate. Eligibile a beneficia de acest program sunt femeile între 25 şi 65 de ani. Ca să crească eficienţa acestui program, ar trebui să se modifice metodologia de recoltare şi testare, de fapt să fie clarificată. În plus, nu există un sistem informatizat de raportare, şi asta îngreunează situaţia. Până acum au fost depistate prin acest program 11 femei care aveau forme incipiente de cancer al colului uterin, toate depistate când încă se puteau trata”, a declarat dr. Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Pentru a beneficia de acest program, femeile trebuie ca, pe baza trimiterii medicului de familie, să meargă la una dintre cele trei unităţi medicale acreditate şi să îşi facă testul.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi