Continuă disputa Apaterm–Electrocentrale, iar ieri democrat-liberalii au ţinut să îşi reafirme poziţia. Iulian Aramă, preşedintele CA al Electrocentrale, a trecut în revistă etapele din instanţă ale conflictului dintre Apaterm şi Electrocentrale: „Pe 12 mai, dosar: Apaterm solicită în instanţă insolvenţa. Pe 7 iunie această solicitare se judecă, instanţa admite cererea şi din acel moment societatea se află în insolvenţă, numeşte un lichidator judiciar, respectiv Rominsolv SRL Bucureşti, se fixează data limită de declarare a creanţelor, deci la care principalii creditori ai societăţii îşi prezintă creanţele către lichiditator, fixează data limită de depunere a listei preliminare a creditorilor ca data de 3 august, data adunării creditorilor în 11 octombrie. Deci data de 3 august era data limită pentru care se depune de către administratorul judiciar Rominsolv lista preliminară a creditorilor. În data de 3 august această listă nu a fost depusă. Instanţa, la solicitarea lichidatorului judiciar, prelungeşte această perioadă cu încă 15 zile. Practic 18 august devine termenul limită de depunere a listei preliminare iar 2 septembrie - termenul limită pentru depunerea listei definitive. Lichidatorul judiciar Rominsolv nu depune nici la aceste date listele respective, abia pe 22 august, deci cu 4 zile întârziere faţă de data stabilită de instanţă, depune lista preliminară, iar lista definitivă nu a fost depusă nici astăzi. În această listă preliminară Electrocentrale Galaţi apare cu o serie de creanţe în procent de 91,34% din întreaga sumă a creanţelor ale Apaterm”.
Aramă şi-a exprimat încrederea în soluţia pe care o va da instanţa, însă a ţinut să acuze lichidatorul judiciar: „Pe lângă faptul că toate comunicările se fac la nivel central, nerespectarea termenelor impuse de instanţă mă face să declar că acest lichidator judiciar nu are niciun interes în a rezolva această situaţie”. Acesta a amintit că, din datoria de circa 100 de milioane de euro (sub acest nivel, conform precizărilor lui Aramă) din data de 7 iunie Apaterm nu a mai achitat nimic din sumele restante, deşi faţă de alte firme cărora le datora bani a mai achitat câte ceva. Aramă susţine în continuare că preluarea furnizării apei calde şi căldurii de către Electrocentrale nici nu va lăsa gălăţenii fără căldură şi apă caldă pe parcursul iernii, conform temerii generale, iar Electrocentrale ar avea intenţia să reducă pierderile înregistrate în prezent în sistem, care sunt de peste 26% la apa caldă în perioada verii şi 35% la căldura în timpul iernii: „Nu se pune problema sistării agentului termic în iarnă. S-a deblocat şi accesul la resursa de păcură” a precizat Aramă. Acesta susţine rentabilitatea furnizării căldurii şi apei calde în sistem centralizat, chestiune dovedită inclusiv în ţările dezvoltate, însă a arătat că dacă în anii anteriori Galaţiul era favorizat de existenţa combinatului, de unde putea utiliza gaz de cocs şi gaz de furnal, în prezent prin dispariţia cocseriei a dispărut sursa gazului de cocs şi implicit gazul de furnal este menţinut de combinat pentru necesităţile proprii, deci Electrocentrale utilizează în prezent gaz metan şi, dacă va fi nevoie, va apela la rezerva naţională de păcură.
Democrat-liberalul consideră că cifra susţinută de primarul Dumitru Nicolae privind numărul angajaţilor Apaterm la care se va ajunge după restructurări, de 750 de persoane, este supradimensionat. Acesta consideră că 400 de persoane ar fi suficiente, cu precizarea că cele 400 de persoane reprezintă doar personal tehnic, cu activitate specifică de intervenţii, şi nu personal TESA.
Aramă nu a putut explica de ce costurile gigacaloriei oferite de CET Constanţa sunt mai scăzute cu 12% faţă de Galaţi şi nici de ce Electrocentrale a cerut majorarea preţului gigacaloriei (aprobată de consilierii locali) de mai multe ori în ultimii ani. În prezent, conform ultimei decizii a CL, gigacaloria costă 178,77 lei. Aramă a subliniat însă faptul că aparatura de la Electrocentrale datează din anii '67, altele din '82 şi doar arzătoarele de la cazanele cu aburi prezentate jurnaliştilor recent, cu ocazia porţilor deschise, reprezintă investiţii recente.
O chestiune pusă pe tapet, dar lăsată ulterior în ceaţă de Iulian Aramă, o reprezintă asociaţiile de proprietari care nu mai funcţionează în prezent de sine stătător, ci se află în ograda Apaterm. Aramă a subliniat ideea că acestea au datorii, dar nu suportă repercusiuni din partea Apaterm, întrucât acolo ar fi adevărate structuri de partid roşii. Democrat-liberalul nu a precizat exact, deşi a fost întrebat, dacă Electrocentrale, prin înghiţirea Apaterm, va menţine asociaţiile de proprietari respective (circa 100) în administrarea Apaterm.
Tot pe parte politică, Aramă a recunoscut că acest conflict poate fi privit drept o bătălie dintre PSD (conducerea Apaterm) şi PDL (conducerea Electrocentrale) şi a comentat că deja o parte dintre actualii angajaţi ai Apaterm contactează telefonic diferiţi democrat-liberali, pentru a fi siguri că îşi vor menţine posturile.