24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deţinuţii, preferaţi în construcţii, agricultură şi reciclarea deşeurilor
Deţinuţii, preferaţi în construcţii, agricultură şi reciclarea deşeurilor
Deşi este un Penitenciar de Maximă Siguranţă, unitatea de detenţie de la Galaţi are în derulare trei contracte de prestări servicii cu diverşi agenţi economici iar 32 de persoane private de libertate din custodia Penitenciarului muncesc pentru a scăpa, chiar şi pentru câteva ore, de închisoare, dar şi pentru a beneficia de reduceri ale pedepselor. Contractele de prestări servicii acoperă diferite domenii,  pornind de la întreţinerea culturilor de puieţi de salcâm, sortarea materialelor reciclabile şi până la manipularea de materiale.
“Paleta activităţilor care pot fi derulate în cadrul contractelor de prestări servicii cu forţă de muncă specială este diversă şi vizează domenii ca silvicultura, agricultura, construcţiile, manipularea şi sortarea de materiale, recuperarea şi reciclarea deşeurilor, întreţinerea şi amenajarea de spaţii verzi”, ne-a declarat directorul Penitenciarului Galaţi, inspectorul de penitenciare Alexandru Cristian.
Le rămân şi ceva bani
Veniturile obţinute de către condamnaţi în urma muncii prestate nu le intră decât parţial în buzunare. Conform reglementărilor în vigoare, 40% din banii astfel obţinuţi revin persoanei condamnate, care îi poate folosi pe durata executării pedepsei, iar 60% din venit revine Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, constituind venituri proprii, care se încaseaza şi se utilizează potrivit dispoziţiilor legale privind finanţele publice. Din cei 40% pe care îi încasează, deţinutul poate cheltui 75%, iar 25% se consemnează pe numele său, urmând să fie încasat, împreună cu dobânda aferentă, în momentul punerii în libertate. Banii obţinuţi din prestările de servicii nu se fac venit la bugetul de stat, aşa cum se credea, ci sunt folosiţi pentru deţinuţi.
“Ministerul de Justiţie, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, alocă subvenţii, în urma solicitărilor de credite bugetare întocmite de Penitenciar, veniturile proprii încasate în urma derulării contractelor de prestări servicii cu forţă de muncă specială fiind utilizate doar pentru îmbunătăţirea calităţii condiţiilor de detenţie”, a precizat directorul Penitenciarului Galaţi.


Articole înrudite