Deşi marcat de probleme sociale şi economice pe alte paliere, din punctul de vedere al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, 2013 a fost anul cu cele mai mari bugete. În Galaţi s-au înregistrat o creştere de buget de 103% la dispozitivele medicale de protezare. „Am reuşit astfel să şi desfiinţăm lista de aşteptare. Am avut banii necesari şi astfel am putut aproba dosarele celor care aveau nevoie de aceste dispozitive. O creştere de 29% am înregistrat în 2013 şi la bugetul alocat îngrijirilor la domiciliu. Aici ne-am concentrat pe ideea că, din păcate, nu există suficiente instituţii care oferă îngrijiri paleative în judeţul Galaţi - de fapt asta e o problemă generală -, de aceea am aprobat în măsura bugetului tot ce am putut pentru a ajuta aceste persoane. O creştere de buget alocat am avut şi la farmacii, de 34%. La spitale am avut o scădere de buget cu 15% faţă de anul trecut, dar această scădere a fost cauzată de faptul că în acest an a crescut cu două numărul spitalelor cu care am avut contract de furnizare servicii medicale. S-au adăugat faţă de anul trecut Spitalul CFR şi un spital privat”, a precizat dr. Elena Vrabie, directorul CJAS Galaţi.
Se reduce lista de reţete care trebuie vizate la CJAS
Pentru a nu mai pune asiguraţii pe drumuri, de la 1 ianuarie nu toate reţetele pentru boli cronice vor mai fi vizate de Casă. „Va trebui să fie în continuare vizate reţetele care sunt aprobate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate deoarece în aceste cazuri vorbim de valori mari, dar nu va mai trebui vizate reţetele pentru bolnavii de epilepsie, Parkinson, diabet, demenţă etc. O listă completă se află deja afişată pe site-ul CJAS Galaţi. Astfel, sperăm să mai reducem din numărul drumurilor pe care trebuie să le facă asiguratul”, a declarat dr. Elena Vrabie.
258 medici sancţionaţi
Compartimentul de Control al CJAS Galaţi a dat în 2013 mai multe sancţini şi avertismente furnizorilor de servicii medicale. Astfel, 137 de medici au fost sancţionaţi deoarece au eliberat reţete medicale unor persoane aflate în spital, alţi 121 de medici au fost sancţionaţi pentru că au raportat servicii medicale pentru pacienţi care erau de asemenea spitalizaţi. Un medic a rămas fără contract în urma prescrierilor pentru un decedat. Au mai existat şi avertismente date unor medici, fie că şi-au scos pacienţii de pe liste fără să îi întrebe, fie pentru că au trecut în propriile liste pacienţi care nu erau scoşi din lista fostului medic de familie.