27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Coşmarul sclavilor români din sudul Italiei
Coşmarul sclavilor români din sudul Italiei

Mărturii cutremuratoare ale unor români evadaţi din lagarele de muncă din Italia. Trei gălăţeni din satul Malu Alb au căzut pradă traficanţilor de persoane după ce au dat curs unei oferte de angajare postate pe un site de anunţuri. Sperau că vot culege roşii la o fermă din însorita Italie, câştigând 1.500 euro pe lună. Au înfruntat, în schimb, foamea şi chinuri cumplite. Au reuşit într-un final să evadeze şi, după şase zile în care au rătăcit prin oraşe şi au mers pe câmpuri, mâncând din tomberoane, au reuşit să ajungă acasă şi să îşi spună povestea. Partea tristă e că asemeni celor trei mai sunt alte sute de oameni. Cei trei protagonişti ai tristei poveşti sunt Marian Popa în vârstă de 17 ani şi jumătate, Maria Nicoleta Dulcă de 19 ani şi Mihai Dumbrofco de 32 de ani. Au spus că lasă sărăcia din satul Malu Alb pentru o oarecare prosperitate câştigată prin muncă. Din păcate, nu a fost aşa.
Totul a început când au văzut un anunţ pe un site de oferte în care se spunea că se caută oameni la cules roşii la o fermă din sudul Italiei. Li se oferea 1.500 de euro, cazare şi masă. Cei trei gălăţeni au plecat spre Botoşani, acolo de unde se pleca şi de unde ar fi fost firma de recrutare.
„Am vorbit cu un domn, Dragoş. El răspundea la telefonul dat în anunţ . Ni s-a spus că plecăm din Botoşani. Ne-au cam înghesuit în maşini, în care stăteam claie peste grămadă, şi la graniţă unii au fost coborâţi din maşini şi au trecut pe jos. Ne-au dus undeva în sudul Italiei, între San Severo şi Foggia, unde era o fermă mare. Noi trebuia să dormim în grajduri, pe saltele. La plecare ni s-a promis că până vom lua primii bani o să ni se dea 50 de euro ca să aveam ce mânca. Nu a fost aşa. Au zis că nu îi interesează, ei vor doar să muncim. O femeie, Dana, o româncă, şi Dragoş, cel care ne contactase, ne păzeau. Au început să ne arate filmuleţe cum erau bătuţi cei care plecau. Nu aveam apă şi lumină, ne spălam din bidoane şi trebuia să muncim toată ziua. De bani, nici vorbă. Am vrut să plecăm imediat, dar nu am fost lăsaţi”, spunea Mihai Dumbrofco.
Aşa că românii s-au gândit să fugă. Şi asta era greu. Nu aveau mobile şi acte şi erau supravegheaţi pas cu pas. „Cred că la ferma aia erau peste 100 de români şi am înţeles că şi în alte ferme apropiate era la fel, lume multă, obligată să muncească. Ne-au luat de la început actele şi mobilele şi ne-au dat nişte acte dar mama lui Marian a zis că erau false. Am rezistat patru zile, apoi am fugit. Între timp, Marian îi trimisese un mesaj mamei sale, în care îi cerea să ne salveze, că suntem sechestraţi şi nu aveam ce mânca. Nu ne lăsau să plecăm. Am cerut mobilele şi buletinele, minţind că am făcut rost de bani din oraş şi ne ducem să ne cumpărăm cartele, şi am fugit. Nu aveam bani, dar ne-am ascuns şi am mâncat de pe străzi, fructe sau ce arunca lumea. Şi prin câmp ne-am ascuns, că ei ne vânau cu dubele. Pe drumul spre casă am mai întâlnit un alt român, care, după 10 ani de muncă acolo, a plecat cu 200 de euro. Nu a fugit de frică să nu păţească ai lui ceva”, spunea şi Maria Dulcă. Tânăra de 19 ani este încă speriată, deoarece încă primeşte ameninţări de la cei de la care a fugit. Represaliile au început după ce s-a anunţat poliţia.
„Am anunţat şi poliţia de acolo, dar au spus că nu se bagă. După ce ne-au găsit alţi români şi ne-au dat mâncare şi haine, au cerut ajutor de la consulul din Florenţa. Noi atunci i-am rugat doar să ne aducă acasă”, îşi aminteşte şi Marian Popa. El este fiul Ginei Rotaru, căreia apucase să îi trimită un mesaj în care cerea ajutor. „Eu am primit acel mesaj cu «salvează-mă» şi m-am îngrozit. Asta pentru că am mai pierdut în Italia o fată care a plecat la muncă în 2005 şi după 6 luni nu am mai ştiut nimic de ea. Numai că acum mă sună cel care avea numărul pe site, că eu pe el l-am sunat să întreb de copii. Mă ameninţă că o să dispar şi eu şi ei, că am spus la poliţie ce fac ei. Aş vrea doar să se termine odată cu mafia asta şi românii să poată munci cum trebuie şi să fie trataţi corect”, spunea Gina Rotaru.
Cristian Pohrib, şeful Centrului Transfrontalier de Conexiune de la noi, împreună cu centrul similar din Roma şi Asociaţia Românilor din Florenţa, i-a ajutat pe cei trei să ajungă acasă. Acum vrea anchete şi este nemulţumit de prestaţia consulului din Florenţa. „Este o situaţie gravă, care însă nu a fost luată cum trebuie în atenţie de consulul din Florenţa. Chiar am sesizat totul la MAE. În plus, am anunţat carabinierii, după ce i-am adus acasă pe cei trei, despre ce se întâmplă în zonă. Mai sunt acolo sute de oameni. Se poate spune că sunt un fel de lagăre de muncă forţată, din ce spun ei. Această situaţie nu poate continua aşa. Le mulţumesc doamnelor Olivia Tudor, preşedinta Asociaţiei Românilor din Florenţa, şi doamnei Lidia Moise de la Centrul transfrontalier Roma, care au ajutat în acest caz”, a declarat Cristian Pohrib.
„Poliţiştii au preluat plângerea celor trei. „Cele trei persoane au depus plângere la poliţia municipiului Tecuci. Sesizarea reclamă fapte care sunt de competenţa DIICOT structura teritorială Galaţi, de aceea a va fi preluată de aceştia”, a declarat cms. Cristina Tatulici, IPJ Galaţi. Acuzaţiile de trafic de persoane şi înşelăciune ar trebui acum verificate printr-o anchetă. Persoana de contact care a dat anunţ pe site, acel Dragoş, are telefoanele închise. 


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi