Profesorul universitar Severin Bumbaru s-a născut în Galaţi, la 16 octombrie 1933. Considerat un întemeiator al studiilor de informatică la Galaţi, fiind omul care a promovat excelenţa în acest domeniu şi care a reprezentat o adevarată oportunitate în carieră pentru mulţi cercetători şi cadre didactice universitare. În memoria renumitului profesor Severin Bumbaru, la nivelul judeţului Galaţi, se desfăşoară un prestigios concurs care îi poartă numele: Concursul de creativitate în I.T. „Severin Bumbaru“. Competiţia se adresează elevilor din ciclul liceal care au aptitudini deosebite în informatică şi doresc performanţe înalte în domeniul I.T. În acest an, concursul s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, prima etapă având loc pe 27-28 ianuarie 2020, urmând ca în luna mai să se desfăşoare cea de-a doua etapă.
Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” este o şcoală de prestigiu din Galaţi, ce urmăreşte educarea elevilor cu profesionalism, în spiritul principiilor democratice ale societăţii deschise, deviza liceului fiind: „Nu învăţăm pentru şcoală, învăţăm pentru viaţă”. În acest sens, colegiul reuşeşte să formeze elevi competenţi, serioşi şi interesaţi să participe la noi concursuri şi olimpiade. Principalul obiectiv al concursului judeţean de creativitate în I.T. este încurajarea elevilor în studiul matematicii şi informaticii. De asemenea, colaborările profesionale dintre elevi şi profesori sunt foarte importante deoarece echipele înscrise în concurs trebuie coordonate şi antrenate de către un profesor de specialitate. Astfel, relaţia profesor-elev devine o relaţie mai sudată, ideile putând fi expuse cu lejeritate de ambele părţi.
La ediţia concursului de anul acesta au participat elevi de la colegii şi licee prestigioase din Galaţi, cum ar fi: Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Naţional „Costache Negri”, dar şi de la Liceul Teoretic „Dunărea”. Elevii au avut numai lucruri bune de spus despre desfăşurarea şi subiectele concursului, dar şi despre profesorii ce le-au fost alături neîncetat, afirmând că vor participa şi în ediţiile următoare. Oricine este pasionat de I.T., programare şi matematică poate avea şanse să câştige un concurs de acest gen pentru că I.T.-ul reprezintă viitorul în mai multe domenii: „Make it happen!”.
Mădălina-Anamaria Vulpe,
elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Alexandru Iona Cuza”