Aşa cum am anunţat zilele trecute, în cadrul manifestării „UGAL Invent”, la Universitatea „Dunărea de Jos” s-au pus bazele unei ample cooperări interjudeţene pentru dezvoltarea economică şi socială a zonei în viitorul apropiat. Astfel, în prezenţa preşedintelui Asociaţiei Clusterelor din România, Daniel Coşniţă, s-a semnat actul de constituire a Consorţiului de Clustere "Dunărea de Jos", prima structură de acest fel din regiunea de sud-est a României.
Din acest consorţiu fac parte cele 3 clustere constituite deja în Galaţi ("Romanian River Transport" - un cluster care acoperă domeniul naval, "Green Solutions Low Danube" - axat pe dezvoltarea activităţilor din domeniul energii verzi şi soluţii neconvenţionale, "Pentru Sănătate - Dunărea de Jos" - un cluster cu activităţi în domeniul sănătăţii), precum şi clusterele "Tradiţii Vii Manufactura" care funcţionează în Focşani, judeţul Vrancea, şi "MedGreen" din Medgidia, alături de reprezentanţii Asociaţiei Clusterelor din România.
Plecând de la rolul clusterelor, de a identifica oportunităţi de dezvoltare pentru membrii săi, un rezultat notabil a fost obţinut cu ocazia Simpozionului Inventicii de la Galaţi, în cadrul căruia a fost organizat un concurs dedicat inventicii. Una dintre medaliile de aur a concursului a fost câştigată de invenţia "Electronic Doctor". Proiectul a fost realizat în cadrul clusterului "Pentru Sănătate Dunărea de Jos", a cărui unitate de management este Asociaţia "SMURD" Galaţi. Invenţia este cu atât mai importantă cu cât a fost prezentată şi la Salonul Internaţional de la Geneva de dr. Bogdan Vlădilă. Dispozitivul „Electronic Doctor” a reuşit să obţină la prima participare medalia de Aur la categoria Cosmetice, titlul de Cea Mai Bună Invenţie a Salonului din partea Ministerului Rus al Cercetării şi Premiul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci-OSIM din România.
De fapt, ce este un cluster? Potrivit declaraţiilor specialiştilor, este una dintre cele mai eficiente structuri moderne capabile să gestioneze probleme complexe precum dezvoltarea economico-socială a unei regiuni, inovare, abordarea tehnologiilor noi, gestionarea deşeurilor, protecţia naturii, dezvoltarea resurselor umane, crearea locurilor de muncă, precum şi formarea relaţiilor naţionale şi internaţionale. Pentru regiune, constituirea şi funcţionarea clusterelor poate reprezta un potenţial valoros de creştere, deoarece aceste structuri acţionează ca instrumente eficiente pentru impulsionarea avansului tehnologic, a competitivităţii şi a dezvoltării economice.
Din aceste considerente colaborarea între clusterele care activează la nivelul Regiunii este esenţială.