„ArcelorMittal Galaţi continuă să ia în mod responsabil măsuri de adaptare la actualele condiţii de piaţă, pentru a reduce costurile şi în vederea menţinerii competitivităţii”, declară purtătorul de cuvânt al Combinatului, Dorian Dumitrescu. Situaţia deja dură din piaţă a fost agravată de dificultăţile înregistrate în ultimele 12 luni în privinţa imposibilităţii achiziţionării de energie electrică la un preţ corect, a mai afirmat Dumitrescu. Pentru a face faţă acestei situaţii, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au discutat şi comunicat cu partenerii sociali şi angajaţii privind reducerea programului de lucru iar în cursul anului 2012, toţi angajaţii vor lucra cu două zile mai puţin, iar plata salariilor va fi redusă în consecinţă. Această soluţie a fost preferată în locul şomajului tehnic şi este cea mai recentă decizie dintr-o serie de măsuri luate pentru reducerea costurilor fixe.
„În acest moment, ArcelorMittal Galaţi implementează un model flexibil de producţie pentru Laminorul de Tablă Groasă nr. 1, ale cărui operaţiuni sunt temporar suspendate. O echipă se ocupă de menţinerea laminorului în parametri normali, asigurându-se că acesta rămâne operaţional şi că va putea fi repornit rapid, folosind echipe proprii, imediat ce condiţiile din piaţă se vor îmbunătăţi. Celelalte echipamente din cadrul Combinatului continuă să opereze. Unitatea din Galaţi va continua să preia din lucrările companiilor contractoare şi să le realoce către echipe proprii. Această măsură urmează închiderii celei mai recente Scheme de Separări Voluntare, în cadrul căreia au fost primite 849 de cereri, dintre care 450 au fost aprobate. Toate aceste măsuri implementate ar putea să nu fie suficiente dacă ArcelorMittal Galaţi rămâne în situaţia de a nu putea să cumpere energie electrică la un preţ corect, luând în considerare faptul că este cel de-al doilea mare consumator de electricitate din România”, se arată în comunicatul de presă semnat de Dorian Dumitrescu.
Semnalul de alarmă tras de reprezentanţii conducerii Combinatului nu este unul nou, dacă ţinem cont de faptul că liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a avertizat recent că anumite măsuri sunt luate de către conducerea Combinatului pentru a forţa pe actualii guvernanţi să furnizeze energie electrică la un preţ mai mic, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori, când fostul colos siderurgic primea curent electric la preţ preferenţial. Potrivit declaraţiei lui Tiber, în anii trecuţi Combinatul ar fi revândut o parte din energia electrică achiziţionată la preţ preferenţial pe piaţa liberă, obţinând profit care nu s-a reflectat în salariile angajaţilor sau în investiţii. Tiber susţine că guvernanţilor le este greu să mai acorde această facilitate Combinatului, deoarece acest lucru este interzis de Uniunea Europeană, şi chiar dacă s-ar întâmpla asta, ar trebui impuse nişte condiţii cum ar fi menţinerea locurilor de muncă şi ale fluxurilor de producţie.