Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat la sfârşitul săptămânii trecute un proces vizând o evaziune fiscală de 470.000 de lei, condamnându-i pe protagonişti la pedepse cu închisoarea. Instanţa supremă a menţinut linia recentă, conform căreia evazioniştii să execute efectiv pedepsele primite.
Povestea a început după ce, în perioada ianuarie 2009 – martie 2010, Izabela Anişoara Danu, administrator al unei societăţi comerciale având ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al textilelor, îmbrăcămintei şi încălţămintei, efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe, a înregistrat în contabilitatea societăţii operaţiuni comerciale nereale. Femeia a cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu estimat la 640.219 lei prin neplata impozitului pe profit, a TVA şi penalităţilor aferente. Tribunalul a decis iniţial să o trimită după gratii pentru următorii trei ani pe Izabela Anişoara Danu, dispunând ca aceasta să restituie statului şi peste 270.000 de lei, reprezentând impozitul pe profit şi TVA neplătite în intervalul amintit, precum şi penalităţi de întârziere, dar i-au pus sechestru şi pe casa de locuit şi un teren de 1.416 de metri pătraţi din comuna Ghidigeni.
Vindea animale vii la negru
Curtea de Apel i-a suspendat ulterior pedeapsa pe durata unui termen de încercare de cinci ani. Sterică Danu a primit tot trei ani de închisoare şi va fi obligat să plătească aproape 200.000 de lei, în contul TVA-ului şi impozitului pe profit pe care a „uitat” să îl achite. Curtea de Apel Galaţi a stabilit ca Sterică Danu să execute efectiv cei trei ani de închisoare la care fusese condamnat de Tribunal, decizia fiind menţinută şi de instanţa supremă. Acelaşi gălăţean este judecat în prezent de Tribunalul Galaţi tot pentru evaziune fiscală după ce s-a descoperit că vindea animale vii la negru. Sterică Danu, asociat unic şi administrator al unei alte societăţi (având ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata a animalelor vii), a realizat operaţiuni comerciale fictive în contabilitatea societăţii în perioada ianuarie 2009 – iunie 2010, rezultatul fiind o pagubă de 662.198 lei la bugetul de stat prin neplata TVA şi a impozitului pe profit. Pentru a recupera prejudiciul procurorii i-au pus sechestru pe bunuri, iar măsura a fost menţinută de instanţă. Judecătorii au cerut şi efectuarea unei expertize contabile pentru a verifica dacă prejudiciul stabilit iniţial de procurori este cel corect.