15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În acest an se întâmplă un lucru oarecum surprinzător. Conducerea Universităţii “Dunărea de Jos” este nevoită să organizeze a treia sesiune de admitere pentru ocuparea locurilor la facultăţi, în timp ce la masterat există deja o concurenţă serioasă pentru locurile scoase la concurs. Astfel, după prima etapă de admitere pentru studii universitare de masterat, pe cele 92 de locuri de la Facultatea de Mecanică se “bat” 127 de candidaţi, la Facultatea de Arhitectură Navală sunt 38 de locuri şi 68 de candidaţi, la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică: 93 de locuri - 142 de candidaţi, la Facultatea de Metalurgie, Ştiinţa Materialelor şi Mediu: 47 de locuri - 45 de candidaţi, la Facultatea de Inginerie Brăila: 52 de locuri - 93 de candidaţi şi la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: 117 locuri - 133 de candidaţi. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice: 30 de locuri – 92 de candidaţi, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor: 107 locuri - 298 de înscrişi, Facultatea de Litere: 68 de locuri - 124 de candidaţi, Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie: 35 de locuri - 77 de candidaţi,  Facultatea de Ştiinţe şi Mediu: 49 de locuri - 79 de candidaţi; şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport: 42 de locuri - 72 de candidaţi.
Redistribuiri către locurile cu taxă
Tinerii care nu vor reuşi să ocupe un loc la buget, au posibilitatea să urmeze specializarea pe care o doresc prin redistribuire pe locurile cu taxă.
”În total sunt 770 de locuri bugetate. La cele mai multe dintre domenii, departajarea candidaţilor se face pe baza mediei între nota de la licenţă şi cea obţinută la interviu. După ocuparea locurilor bugetate, candidaţii rămaşi vor fi redistribuiţi către locurile cu taxă, în total 1.360”, a declarat Bogdan Nistor, purtătorul de cuvânt al Universităţii “Dunărea de Jos”. Astăzi va avea loc prelucrarea datelor, se vor afişa rezultatele şi vor fi rezolvate eventualele contestaţii, urmând ca pe 26 septembrie să aibă loc redistribuirile şi afişarea finală a rezultatelor. Cel mai scump este să faci un master pe specializările Mecanică şi Arhitectură Navală, unde trebuie să plăteşti 3.000 de lei pentru primul an de studiu. La Litere taxa iniţială este de 2.600 de lei, dar în anul II de studii aceasta se majorează la 3.300 de lei. La învăţământul la distanţă şi la cel cu frecvenţă redusă taxele stabilite pentru susţinerea examenului de licenţă pornesc de la 2.200 de lei pentru anii II, III şi IV la facultăţi precum Ştiinţe Juridice şi Economie şi ajung până la 2.400 de lei în anul I la facultăţile de Litere, Mecanică, Metalurgie, Ştiinţa Materialelor şi Mediu.


Articole înrudite