15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Semnalele de alarmă trase în premieră de ziarul nostru în nenumărate rânduri, privitoare la calitatea anumitor lucrări efectuate la furnalul 5, lucru care a deranjat şefii Combinatului, se pare că se vor dovedi în curând a fi reale. Reamintim că doar liderul Sindicatului Naţional Solidaritatea al Siderurgiştilor, Gheorghe Tiber, a contestat public declaraţiile optimiste ale şefilor Combinatului, şi aici mă refer la fostul director general, francezul Thierry le Gall, privitor la valoarea sumei care s-ar fi investit, şi anume de 80 de milioane de euro în modernizarea şi reabilitarea furnalului 5. Din păcate, liderii sindicatului Siderurgistul, şi aici ne referim în special la Gheorghe Bezman, nu au ieşit niciodată public să spună nimic legat de modul în care s-au efectuat anumite lucrări la furnalul 5 precum şi la modul în care funcţiona furnalul 5. Tăcerea suspectă a liderilor sindicatului Siderurgistul pe această temă poate ridica mari semne de întrebare, legate de faptul dacă unii lideri de sindicat servesc interesele anumitor reprezentanţi ai patronatului în loc să reprezinte interesele membrilor de sindicat, arătând ceea ce se întâmplă în realitate şi cerând să se ia măsuri pentru remedierea deficienţelor. Şi asta în condiţiile în care soarta fluxului primar depindea de modul de funcţionare a furnalului 5. Furnal care, odată repornit, nu a putut funcţiona la capacitate maximă, aşa cum ar fi fost normal, lucru pe care ziarul nostru l-a semnalat în premieră.
Vizita patronului ArcelorMittal la Galaţi, Lakhsmi Mittal, a cuprins şi o scurtă vizită la furnalul 5, unde una dintre întrebările pe care acesta le-a pus, potrivit surselor noastre, ar fi fost legată de greutatea clopotului, care ar fi fost construit subdimensionat. Gheorghe Tiber susţine că, potrivit informaţiilor sale, după vizita făcută în România, Mittal ar fi fost de acord să dea undă verde cheltuirii a maxim 20 de milioane de euro pentru efectuarea unor lucrări la furnalul 5, astfel încât acesta să funcţioneze la capacitate maximă, condiţionând menţinerea fluxului primar de faptul ca unitatea să nu înregistreze pierderi la sfârşitul acestui an. Situaţia poate fi considerată una paradoxală, dacă ţinem cont de faptul că investiţia care ar urma să fie făcută nu reprezintă o garanţie că la sfârşitul anului unitatea nu va înregistra pierderi, pierderi care, potrivit surselor noastre, s-ar ridica estimativ la câteva zeci de milioane de euro în primele 6 luni.
Cine va răspunde?
După vizita patronului Combinatului, a venit rândul supervizorului unităţii, Samjay Samadar, să descindă pe platforma unităţii pentru a face o analiză a activităţii şi pentru a comunica anumite decizii. Este interesant de văzut dacă în urma acestei analize vor avea loc schimbări la nivelul conducerii unităţii, şi aici nu ne referim doar la prima linie.
”Samjay Samadar a venit azi la Combinat într-o vizită de lucru care va dura până pe 25 mai, ocazie cu care va analiza activitatea unităţii”, ne-a declarat ieri Gheorghe Tiber.
Dar vizita lui Mittal se pare că a avut şi alte efecte. Gheorghe Tiber ne-a mai declarat că a primit o adresă din partea conducerii departamentului de sănătate şi securitate în muncă prin care sindicatele au fost invitate să participe de săptămâna viitoare la vizitarea diferitelor obiective din Combinat. „Practic este vorba ca reprezentanţii sindicatelor să meargă împreună cu reprezentanţii departamentului de sănătate şi securitate în muncă să viziteze anumite obiective din combinat, să constate dacă sunt probleme şi ce măsuri ar putea fi luate”, ne-a mai declarat Gheorghe Tiber.
Magda CONDOS
Sindicaliştii propun renaţionalizarea combinatului ca alternativă la închiderea acestuia de către ArcelorMittal
În cadrul şedinţei de Dialog Social desfăşurată ieri la prefectură, doi dintre liderii sindicaliştilor de pe platforma combinatului siderurgic gălăţean, Vasile Crişan şi Gheorghe Tiber, au atras atenţia asupra zvonurilor privind închiderea afacerii din România de către ArcelorMittal. Cei doi au propus prefectului Claudiu Emanoil Bocănianu renaţionalizarea combinatului, pentru salvarea celor aproximativ 8.000 de locuri de muncă rămase pe platforma siderurgică. Cei doi şi-au exprimat temerea că vizita din această perioadă în România a directorului Samadar care coordonează divizia de Sud-Est conţine şi acest obiectiv.
Prefectul Bocănianu a precizat că va aduce acest subiect în atenţia guvernului Ponta.


Articole înrudite