16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

HOSPICE Casa Speranţei, promotor al îngrijirii paliative în România şi în regiune, a derulat în perioada iunie 2014 - iunie 2015 un proiect educaţional în judeţul Galaţi cu sprijin financiar din partea ArcelorMittal Galaţi. La finalul acestui proiect, 27 de medici şi 20 de asistenţi medicali pot oferi îngrijiri paliative bolnavilor din judeţ.

Proiectul derulat implică educarea profesionişti în sănătate printr-o serie de acţiuni dedicate acestora. Cele cinci burse pentru medici la programul online de educaţie în îngrijiri paliative asigură acces la un set de trei cursuri online de îngrijiri paliative din cele 10 concepute şi lansate de HOSPICE Casa Speranţei încă din 2011. După finalizarea celor 3 cursuri absolvenţii primesc diplome creditate EMC de Colegiul Medicilor din România (42 credite în total) Medicii au beneficiat, de asemenea de un curs de abordare paliativă. 20 de medici de familie din judeţ au participat, în perioada 25-27 iunie 2015, la cursul „Abordarea paliativa a pacientului oncologic în medicina de familie” organizat în parteneriat cu Asociaţia Medicilor de Familie Galaţi, în spaţiul pus la dispoziţie la Club ArcelorMittal. 

Cu sprijin financiar din partea companiilor locale, HOSPICE Casa Speranţei intenţionează să adauge Galaţiul celor patru centre-pilot din România (Braşov, Bucureşti, Cluj, Iaşi) în care medicii de familie instruiţi aplică pacienţilor oncologici un set de intervenţii de abordare paliativă, cu scopul de a testa aceste intervenţii şi a le putea propune în plan legislativ pentru a fi decontate într-un viitor cât mai apropiat de la bugetul de sănătate. 

De asemenea, doi medici din Galaţi urmează în prezent programul de atestat în paliaţie (examenul este programat pentru vara anului 2016), pentru a dobândi dreptul legal de a coordona un serviciu de îngrijiri paliative. La absolvire medicii primesc diplomă creditata EMC de Colegiul Medicilor din România (75 credite). 

La rândul lor, asistenţii medicali au participat la cursuri de îngrijiri paliative. În 2014 şi 2015 douăzeci de asistenţi medicali au participat la curs introductiv de trei zile, iar alţi cinci, la cel avansat. Aceştia din urmă au beneficiat şi de două zile de practică clinică în toate serviciile de îngrijire ale fundaţiei HOSPICE Casa Speranţei de la Braşov.

În judeţul Galaţi, numărul celor care suferă de o boală cronică, progresivă şi incurabilă este estimat la aproape 4.000 de persoane. Îngrijirea paliativă poate imbunătăţi semnificativ calitatea vieţii tuturor acestor bolnavi, atât a celor diagnosticaţi cu cancer, cât şi a celor cu boli neurologice, insuficienţe cronice de organ, malformaţii congenitale, distrofii neuro-musculare. La nivel judeţean, există un serviciu de îngrijiri paliative, cu o capacitate de internare de cinci paturi, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, şi un medic cu atestat în paliaţie. 


Articole înrudite