La începutul anului 2017 a fost lansat în toate statele membre ale Uniunii Europene, programul educativ ”Şcoli-Ambasador ale Parlamentului European” (EPAS). Programul urmăreşte îmbunătăţirea cunoştinţelor despre Europa şi democraţia parlamentară europeană în rândul tinerilor. Aceştia sunt familiarizaţi cu posibilităţile pe care cetăţenia europeană le oferă, precum şi cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european.
Pentru implementarea programului EPAS în România, Biroul de Informare al Parlamentului European în România a selectat, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, 25 de şcoli de nivel liceal de toate tipurile din Bucureşti şi din judeţele Argeş, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ilfov şi Prahova, Colegiul Naţional ”Alexandru Ioan Cuza” numărându-se printre şcolile selectate care au primit, în această etapă, statutul de şcoli-candidat.
Programul a cuprins mai multe etape. După participarea coordonatorilor la seminarul introductiv s-a format echipa de proiect care a inclus profesori (ambasadori seniori) şi elevi (ambasadori juniori). Echipa a parcurs manualul despre Uniunea Europeană, a organizat punctul de informare al Uniunii Europene şi a implementat în şcoală un număr impresionant de activităţi de informare şi comunicare europeană. Împreună am realizat întâlniri de marcă cu reprezentanţi de seamă ai comunităţii locale precum domnul primar Ionuţ Pucheanu ce a răspuns favorabil iniţiativei noastre de a supune dezbaterii probleme legate de comunitatea locală, infrastructură, implicarea tinerilor în procesele decizionale, la nivel de comunitate. Am iniţiat de asemenea, dezbateri, seminarii, concursuri, lecţii de dirigenţie, festivaluri de muzică şi dans, şi totul a culminat cu publicarea unei reviste de informare europeană în care elevi şi profesori şi-au prezentat punctele de vedere, documentate, cu privire la subiecte cu tematică europeană.
În mai 2017, contractantul Biroului de Informare al Parlamentului European în România (APDD ”Agenda 21”) a efectuat vizita de evaluare a şcolii şi a acordat Colegiului ”Alexandru Ioan Cuza” punctajul maxim şi astfel, pe 9 iunie 2017 colegiul a devenit oficial Şcoală Ambasador a Parlamentului European. După o muncă de echipă, susţinuţi de o dorinţă comună, primirea titlului de ambasador a fost o confirmarea a faptului că activităţile noastre şi-au atins obiectivele.
În anul 2018, echipa EPAS a Colegiului Cuza a continuat şi diversificat activităţile organizate inclusiv prin colaboarea cu alte şcoli, dar şi prin activităţi în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Galaţi, Europe Direct Galaţi sau Palatul Copiilor Galaţi. Astfel, şcoala a devenit un centru-resursă formând şi informând elevii, cadrele didactice şi comunitatea locală despre activitatea instituţiilor europene, despre oportunităţile oferite de Uniunea Europeană, dar şi despre principiile şi valorile europene. Organizarea unor competiţii de dezbateri academice, coordonarea unor proiecte de voluntariat în sprijinul grupurilor defavorizate, susţinerea unor lecţii în scopul dezvoltării spiritului civic şi al cetăţeniei active au pus elevii în situaţii concrete de lucru în echipă, de asumare a unor decizii sau de susţinere a unor puncte de vedere.
Elevii au conştientizat, prin aceste activităţi, contextul european în care trăiesc, au recunoscut diferenţele culturale, istorice şi lingvistice dintre popoarele europene cu impact pozitiv în formarea unor abilităţi de viaţă care pot contribui la asigurarea succesului personal şi profesional, promovarea valorilor autentice, toleranţa, flexibilitatea şi adaptabilitatea în cadrul comunităţii locale, dar şi al comunităţii europene. În contexte profesionale viitoare, astfel de abilităţi pot face diferenţa şi pot avea o contribuţie importantă la accesul pe piaţa muncii fiind în acord cu deviza colegiului ”Nu învăţăm pentru şcoală, învăţăm pentru viaţă!”.
Prof. Maria-Isabela MIRON