16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Problemele apărute duminică în furnizarea apei reci către mai bine de jumătate din populaţia Galaţiului a scos la iveală un fapt îngrijorător: nici autorităţile locale şi nici ArcelorMittal Galaţi, care a primit Priza Dunării atunci când a cumpărat Combinatul, nu au părut capabile să preîntâmpine apariţia unor probleme în alimentarea cu apă rece a oraşului atunci când temperaturile extrem de scăzute au lovit năpraznic şi Dunărea. Lucru inexplicabil, am putea spune, dacă ţinem cont că se ştia că vor urma temperaturi extrem de scăzute, ceea ce ar fi trebuit să îi facă pe cei responsabili să gândească din timp nişte strategii de evitare a intrării în impas. Problemele apărute duminică noaptea la Priza Dunării, unde instalaţiile nu au mai putut funcţiona la parametrii normali, au făcut ca timp de mai bine de 24 de ore mai multe zeci de mii de gălăţeni să privească neputincioşi la robinetele secate. Deşi problema s-a rezolvat între timp, marţi seară la robinetele din unele locuinţe ale gălăţenilor din Þiglina I apa care curgea avea o culoare maronie.
Deocamdată nu avem probleme...
Ne-a declarat ieri după amiază directorul de producţie al Apă Canal, Niţă Podaru, care ne-a spus că debitul de apă furnizat de la Priza Dunării este suficient, fiind de circa 3.500 metri cubi pe oră. Iar pentru evitarea apariţiei problemei semnalate de unele oficialităţi, care afirmau că motivul ar fi zaiurile depuse pe sitele de la Priza Dunării, conducerea Apă Canal a închiriat un remorcher de la Şantierul Naval Damen, pentru a distruge sloiurile de gheaţă din zona respectivă, în timp ce ArcelorMittal Galaţi a închiriat nişte remorchere de la Navrom Galaţi, a căror acţiune nu ar fi foarte eficientă, după cum ne-au declarat sursele noastre, motiv pentru care cei din Combinat vor trebui să închirieze o navă mai eficientă, care ar urma să intre în fuuncţiune încă de azi. Poate problemele apărute în aceste zile vor reprezenta un semnal de alarmă pentru toate autorităţile care ar trebui să găsească soluţii pentru ca alimentarea cu apă de Dunăre a unui oraş să nu mai stea la mâna Combinatului, ceea ce ar însemna poate construirea unei noi prize de apă.
Combinatul, arătat cu degetul de către prefectul Florea
Prefectul judeţului, Paul Florea, s-a arătat nemulţumit atât de modul în care s-au implicat autorităţile locale, dar a criticat şi faptul că în primele 24 de ore de la apariţia problemei furnizarea apei ar fi fost făcută preferenţial către Combinat, în defavoarea oraşului. Prefectul Florea a declarat că cei de la Combinat nu ar fi întreţinut corespunzător sistemele de captare a apei din Dunăre, care au îngheţat, mai ales că punctul secundar de captare al apei de la Siret nu mai funcţionează de ani de zile. „Am aflat că se furniza un debit de 1.000 de mc pe oră pentru oraş, adică nesemnificativ, în condiţiile în care şi rezervorul era aproape gol, iar în combinat se dădeau 4.600 mc/oră”, a mai spus prefectul Paul Forea. Deşi Priza Dunării a ajuns proprietate privată printr o simplă semnătură pe un contract de privatizare, poate că autorităţile locale ar fi timpul să pună piciorul în prag şi măcar să încerce să afle dacă cei de la Combinat nu ar trebui să facă investiţii acolo, şi aici ne referim, de exemplu, la sistemul de site, dar nu numai. Directorul Apă Canal, Gelu Stan, a recunoscut că la priza Dunării ar trebui făcute nişte investiţii, dar că soluţiile pentru ca să nu mai apară asemenea probleme ar trebui stabilite în urma unor discuţii la care să participe mai multe părţi.


Articole înrudite